SFAT venit de la Bruxelles pentru Guvernul Grindeanu: INVESTITII, NU CONSUM! ”Incasam cu 2 maini, cheltuim cu 3. Ca pe vremea lui Tariceanu!”

515

Actualul Guvern, la fel ca şi Cabinetul Ponta, s-a angajat la creşteri de cheltuieli bugetare fără ca economia să fie mai competitivă. România în ultimii cinci ani nu a făcut nicio reformă economică importantă pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile în care alte state s-au reformat, scrie romanialibera.ro.

Efectele lipsei de reformă se văd imediat. Rata de creştere economică a României este bună, dar dacă reformele nu continuă acum, vom avea o rată de creştere economică mai slabă în următorii ani.

Comisia Europeană a avertizat că actualul Guvern aplică modelul economic patentat de Guvernul Tăriceanu, care, când economia creştea cu 7%, avea deficite de 5%. „Încasăm cu două mâini, cheltuim cu trei. Guvernul actual merge exact pe drumul Guvernului Tăriceanu, când veneau investitorii, economia creştea, apăreau locuri de muncă, dar Guvernul cheltuia banii pe consum, nu pe investiţii. Asta se întâmplă şi acum, dar cu un ritm mult mai lent. Şablonul este acelaşi”, a spus Mureşan, într-o conferinţă la sediul PPE.

Potrivit acestuia, economia creşte acum bine, dar nu trebuie să ne liniştim că va merge bine şi în viitor. El a adăugat că în caz de şocuri externe nu mai poţi reacţiona, iar când dobânzile vor creşte, vor trebui tăiate fonduri din alte părţi pentru a le plăti.

O problemă importantă este că Guvernul nu spune de unde vor veni banii pentru a susţine majorările de cheltuieli. „Este o politică bazată pe speranţe, iresponsabilă. Nu poţi majora cheltuielile sperând că economia va continua să crească la fel. Din păcate, nu văd nicio măsură de creştere a competitivităţii lansată de actualul Guvern”, a completat Mureşan.

Europarlamentarul a mai declarat că România trebuie să folosească perioada de creştere economică pentru a se reforma şi pentru investiţii, nu pentru consum. În opinia sa, trebuie reforme economice care să vizeze îmbunătăţirea competitivităţii şi creşterea productivităţii, astfel încât să se creeze ulterior spaţiu pentru investiţii în cercetare, inovare şi creşteri salariale. Referindu-se la legea salarizării, europarlamentarul a adăugat că salariile trebuie mărite în educaţie şi sănătate, mai ales pentru tineri, astfel încât să fie stopată migraţia acestora. Pe de altă parte, „întrebarea este cum măresc salariile fără să pună în pericol  economia şi să crească datoria publică pe umerii contribuabililor“, a completat el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos