Societatea civila ia din nou ATITUDINE la DERAPAJELE PSD! Florin Iordache a propus un amendament SCANDALOS: sponsorizarile ilegale catre partide sa NU mai fie confiscate de stat!

432

Comisia Juridica din Camera Deputatilor vrea sa puna partidele politice mai presus de lege, avertizeaza societatea civila, in contextul in care Camera Deputatilor voteaza marti proiectul prin care se modifica legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale.

Mai multi reprezentanti ai societatii civile fac apel la deputati sa nu voteze amendamentele propuse de Florin Iordache prin care sponsorizarile ilegale nu se mai confisca de catre stat, afectandu-se astfel corectitudinea procesului electoral.

Organizatiile semnatare considera ca modificarile propuse la Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale prin amendamente introduse in cadrul lucrarilor Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor reprezinta o reala bariera in calea desfasurarii intr-un mod transparent si corect a campaniilor electorale, se arata intr-un comunicat remis presei, scrie aktual24.ro.

„La initiativa deputatului Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Comisia a admis o serie de amendamente care abroga sanctiunea confiscarii sumelor obtinute si utilizate ilegal de partide in campania electorala. Astfel, partidele pot sa depaseasca plafoanele si sa angajeze cheltuieli in afara legii, fara a se teme de sanctiune.

Amendamentele ar anula in mod practic rolul unei legi a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, intrucat ar elimina sanctionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislatiei. Articolul 28 face referire la modul in care se pot strange si cheltui contributiile pentru campania electorala, precum si limitele acestora. Prin amendamentele introduse la lege, contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile prezentului articol nu se mai confisca si, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, disparand caracterul disuasiv al sanctiunii. Acest lucru este intarit si de art. 53, care confirma faptul ca sumele obtinute ilegal nu se mai confisca.

Se elimina practic cea mai importanta sanctiune, si anume confiscarea sumelor nelegal obtinute de catre partide si candidati fara respectarea legislatiei. Acesta era actiunea disuasiva principala, si anume pierderea banilor. Singurele sanctiuni raman cele cu amenda. Amenda in sine nu este o actiune destul de descurajanta in acest domeniu, pentru ca sumele obtinute de catre partide sunt mult mai mari decat valoarea amenzii.

Aceste modificari anuleaza principiul unei competitii electorale echitabile, pe care este construita actuala lege a finantarii partidelor politice, avantajand partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. In acelasi timp, vulnerabilizeaza partidele, care vor ajunge din nou sa depinda de sponsorii lor. Consideram ca modificarile propuse afecteaza grav corectitudinea proceselor electorale si sunt contrare obiectivelor asumate in cadrul rundelor de monitorizare GRECO. In plus, amendamentele au fost introduse intr-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat.

Solicitam deputatilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral”, se arata in comunicatul societatii civile.

Semnatari

Campania Politica fara Bariere

Centrul pentru Inovare Publica

Centrul pentru Studiul Democratiei

Organizatiile membre ale campaniei Politica fara Bariere impartasesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate si militeaza pentru democratie si stat de drept in Romania. Vizitati pagina Campaniei pentru mai multe informatii: http://www.facebook.com/PoliticafaraBariere si site-ul https://politicafarabariere.wordpress.com/

Septimius Parvu, Expert Forum

Centrul pentru Inovare Publica

Campania Politica fara Bariere:

ActiveWatch

Asociatia E-Civis

Asociatia Civitas ’99

Asociatia Expert Forum

Asociatia Funky Citizens,

Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni — ANBCC

Asociatia Romania Vie

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale — CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publica — CeRe

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala

Comunitatea Uniti Salvam

Grupul pentru Democratie Participativa — Plenum

Rezistenta Urbana

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos