SONDAJ IRES: La jumatatea campaniei electorale! Unde ne aflam?

445

Sondaj IRES: La mijlocul campaniei electorale, mai putin de jumatate dintre alegatori stiu cine candideaza pentru functia de deputat in colegiul de care apartin si putin peste o treime stiu cine sunt candidatii pentru Senat. Peste jumatate dintre romani nu au urmarit, pana in acest moment, campania electorala a candidatilor din colegiul lor.

Datele din cel mai recent sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si StrategieIRES arata ca, la jumatatea perioadei de campanie electorale pentru alegerile parlamentare, exista un numar mare de cetateni indecisi cu privire la votul pe care il vor acorda in 9 decembrie. 4 din 10 romani sunt insa nehotarati in privinta acestui aspect, 37% spun ca stiu sigur pe cine ar vota, 19% declara ca au o idee in aceasta privinta, dar nu este definitiva, iar 5 % sustin ca nu vor merge la vot.

In pofida gradului ridicat de nehotarare, 44% dintre respondenti sustin ca aceasta campanie nu ii va determina sa isi schimbe optiunea de vot.

Pentru cei mai multi, optiunile de vot raman aceleasi ca si in 2008, dar gradul mare de indecizie persista:

28% dintre respondenti spun ca vor vota, la alegerile din decembrie, cu acelasi candidat pentru functia de deputat ca si la alegerile precedente, dar 25% nu stiu pentru moment cum vor proceda.

25% dintre cei chestionati nu-si schimna optiunea fata de 2008 in cewa ce priveste votul pentru senatorul care ii va reprezenta, iar 24% nu stiu cum vor proceda.

Criteriile cele mai importante, indicate spontan de respondenti, in procesul de alegere a candidatului:

– corectitudinea/cinstea sa (19%),

– partidul din care acesta face parte (10%),

– activitatea anterioara (8%) si de promisiunile pe care acesta le face (7%)

Necunoscutii din Parlament:

– aproape jumatate dintre cetatenii dintr-un colegiu nu stiu cum arata senatorul care ii reprezinta, iar 36% nu au vazut niciodata cum arata deputatii care ii reprezinta, televiziunea este mediul predominant in care parlamentarii au fost remarcati de electorat;

– doar 1 din 5 romani isi amintesc promisiunile senatorului, iar 1 din 3 si le amintesc pe cele ale deputatului;

– 16% dintre cei intervievati stiu care este meseria de baza a senatorului din colegiul din care fac parte si 20% o cunosc pe cea a deputatului;

– 7% dintre cei intervievati sustin ca au primit obiecte sau atentii din partea deputatului aflat in functie, in timp ce din partea senatorului sustin ca au primit doar 3%

– 37% sustin ca senatorul care ii reprezinta e mai degraba cinstit, 36% declara acelasi lucru despre deputat

– Foarte putine persoane stiu lucruri despre familia parlamentarilor, despre afacerile lor, despre locul in care pot sa gaseasca biroul lor parlamentar .

DETALII METODOLOGICE

Ancheta a avut loc in perioada 21-22 noiembrie.

Volumul esantionului: 1.397 indivizi de 18 ani si peste

Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.

Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,67%

Mai multe detalii gasiti in raportul de cercetare si in analiza datelor.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos