Sondaj IRES: Cum vor romanii sa schimbe Constitutia! Mandatul presedintelui Romaniei sa fie redus la patru ani!

605

1referendumPeste 75% dintre romani vor participa la referendumul de validare al viitoarei Constitutii. Cetatenii si-ar dori ca viitoarea lege fundamentala sa reduca mandatul presedintelui Romaniei la 4 ani si sa reduca numarul de parlamentari la 300, potrivit unui sondaj IRES.

Noua Constitutie va influenta viata romanilor, cred 70% dintre respondentii unui sondaj realizat de IRES, iar 37,4% cred ca o noua lege fundamentala le va aduce un trai mai bun. Politicienii romani respecta legea fundamentala a statului roman in mica sau foarte mica masura, spun 89% dintre participantii la studiu, dar 41% dintre ei cred ca cetatenii repecta Constitutia in mare si foarte mare masura.

Gradul de cunoastere a actualei Constitutii a Romaniei nu este unul ridicat: 12% dintre intervievati declara ca au citit-o in totalitate, iar 39% ca au citit-o partial, cei mai multi romani (88%) fiind de parere ca ar fi o idee buna ca statul sa trimita fiecarui cetatean noua Constitutie.

Trei sferturi dintre romani sunt siguri ca vor merge la vot la referendumul pentru modificarea Constitutiei si o majoritate importanta (82%) declara ca nu s-ar lasa influentati de indemnul partidului pe care l-au votat de a nu merge la vot, daca s-ar pune problema in acest fel.

Doar o treime dintre respondenti declara ca exista un politician in care au incredere si al carui sfat l-ar urma daca i-ar spune ca trebuie sa mearga la vot, in timp ce restul declara ca nu exista un asemenea politician. Politicianul care se bucura de increderea celor mai multi dintre cei care raspund afirmativ intrebarii precedente este Victor Ponta, mentionat de 30% dintre ei. Acesta este urmat de Traian Basescu – 11%, de Crin Antonescu – 6% si de Calin Popescu Tariceanu – 5%.

Cei mai multi dintre romani cred ca egalitatea este un principiu mai important decat libertatea: 47% vs. 32%. Majoritatea romanilor considera ca Romania ar trebui sa ramana republica, insa un procent semnificativ (20%) sunt de parere ca tara ar trebui sa devina monarhie constitutionala.

Majoritatea respondentilor sunt de acord cu urmatoarele modificari ale actului fundamental: reducerea mandatului Presedintelui la 4 ani (78%), reducerea Parlamentului la o singura camera prin desfiintarea Senatului (72%), reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%), reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate (79%), raspunderea directa a magistratilor pentru erorile savarsite (93%), posibilitatea de a urmari, perchezitiona, aresta sau trimite in judecata parlamentari fara acordul Parlamentului (85%), stabilirea prin lege organica a raspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functie (85%).

62% dintre respondenti considera ca USL nu va tine cont de propunerile opozitiei cu privire la modificarile Constitutiei. In privinta posibilelor propuneri de modificare venite din partea cetatenilor, opiniile respondentilor sunt impartite (48% da, 48% nu).

Sondajul a fost realizat in perioada 19-20 februarie, pe un esantion de 1.452 de persoane si are o marja de eroare de ± 2,6%.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos