SONDAJ: Majoritatea cetatenilor din zona euro vor mentinerea monedei unice

489

Majoritatea cetatenilor zonei euro, inclusiv din Germania si Grecia, ar vota pentru pastrarea monedei unice, daca a doua zi ar avea loc referendumuri in tarile lor pe aceasta tema, potrivit unui sondaj realizat in principalele state marcate de criza datoriilor suverane.

Aproximativ 6 din 10 alegatori din Grecia, Germania, Franta, Italia si Spania au afirmat ca ar opta pentru mentinerea tarilor lor in zona euro, iar o proportie similara ar fi in favoarea organizarii unui astfel de referendumuri, potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare Ipsos.

Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unica, de 75%, este in Grecia, care risca o iesire precipitata din uniunea monetara.

In Germania si Italia, majoritatea este mai restransa, de numai 57%.

„Indiferent de agitatia si dezbaterile care au loc in aceste state, se pare ca, pentru moment, oamenii vor pastrarea euro”, a declarat John Wright, vicepresedinte pentru relatii publice internationale la Ipsos.

El a aratat ca rezultatul sondajului transmite un semnal pozitiv despre euro, acela ca oamenii nu vor abandonarea monedei.

Sprijinul pentru organizarea unui referendum referitor la euro este cel mai puternic in Germania, respectiv de 7 din 10 participanti la sondaj.

Aproximativ 10% dintre cei intervievati in majoritatea statelor incluse in cercetare nu si-au exprimat vreo preferinta, sugerand ca majoritatea celor care sustin euro in Germania si Italia ar putea fi fragila.

Liderii Uniunii Europene au inceput sa vorbeasca deschis despre posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro si pregatesc planuri de avarie pentru aceasta eventualitate, ei cerand in paralel Atenei sa aplice reformele prevazute in programul de salvare.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos