Sondaj: Mihai Răzvan Ungureanu are cel mai EDUCAT electorat

305

Femeile îl preferă pe Traian Băsescu, iar MRU este singurul dintre personalităţile politice din sondaj care a câştigat electoratul format din bărbaţi, potrivit studiului. Alegătorii care trăiesc în oraşe îl plac pe Antonescu , în timp ce Diaconescu şi MRU sunt preferaţii celor din mediul rural. Cei mai mulţi tineri îl plac pe Dan Diaconescu şi doar 7% îl preferă pe Băsescu, dintre cei cu vârsta de până la 35 de ani. În schimb, bătrânii de peste 65 de ani îl plac pe MRU şi foarte puţin pe Dan Diaconescu. Cu cât sunt mai educaţi, cu atât alegătorii i-ar acorda lui Mihai Răzvan Ungureanu votul şi cu cât sunt mai puţin educaţi, cu atât aceştia l-ar vota în număr mai mare pe Dan Diaconescu. Doar 2% din electoratul lui Diaconescu are studii superioare. Cei din Transilvania şi Banat îl preferă pe MRU, în timp ce alegătorii din regiunea Sud+Bucureşti+Dobrogea îl plac pe Crin Antonescu.

Astfel, Crin Antonescu este plăcut de femeile (51%) din mediul urban (64%), cu vârsta cuprinsă între 18-50 de ani (65%), având studii medii şi superioare (86%), din Regiunea Sud + Bucureşti + Dobrogea (58%). Electoratul lui Mihai Răzvan Ungureanu este format din bărbaţi (56%) din mediul rural (54%) de peste 51 de ani (52%), cu studii medii (99,5%), din Transilvania şi Banat (56%). Dan Diaconescu este preferat de  femeile (52%) care trăiesc în mediul rural (83%) şi care au între 36-65 de ani (69%). Traian Băsescu are un electorat constituit din femei (58%) din mediul urban (52%), cu vârsta cuprinsă între 36-65 de ani (81%), cu studii medii şi superioare (92%), din Regiunea Sud + Bucureşti + Dobrogea (47%).

De asemenea, votanţii lui Crin Antonescu la preşedinţie sunt cei mai optimişti în privinţa felului în care va evolua situaţia din România, mai arată studiul, în timp ce electoratul pesimist votează cu Dan Diaconescu. 87% din electoratul lui MRU crede că problemele României sunt legate de funcţionarea instituţiilor. Susţinătorii lui Crin Antonescu se plâng de sănătate în cea mai ridicată proporţie, precum şi de cheltuielile de întreţinere a locuinţei, dintre votanţi aceştia fiind cei care se plâng cel mai puţin de plecarea unui membru al familiei în străinătate. Cei care ar vota cu Mihai Răzvan Ungureanu sunt cei mai preocupaţi de probleme legate de venituri şi copii.

Cercetarea „IRESCOP 2012 – Profiluri electorale” a fost realizată prin aplicarea telefonică de chestionare în perioada 24-25 octombrie, demers care s-a realizat în trei etape pe un eşantion total de 4.269 de intervievaţi cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată de ± 2,7%

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos