Sondajul care confirma prabusirea PSD! PNL, primul partid la intentia de vot a romanilor!

169

Cel mai recent sondaj de opinie facut de Biroul de Cercetari Sociale, obtinut in exclusivitate de PSnews.ro, vine cu cifre surprinzatoare. Potrivit cifrelor, Partidul National Liberal (PNL), la conducerea caruia se afla Ludovic Orban, se situeaza pe prima pozitie la capitolul intentie de vot a romanilor(31.5%).

Pe a doua pozitie se afla social-democratii (25.8%), urmati de Alianta 2020 USR-PLUS (11.7%), ALDE (7.9%), PRO Romania (6.7%), PMP (5.9%) si UDMR (4.6%).

PER si PNtCD, partidele care au semnat un protocol de colaborare cu social-democratii pentru alegerile europarlamentare, se afla la sub 1% in intentia de vot a romanilor.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat joi ca Partidul National taranesc Crestin Democrat si Partidul Ecologist Roman sustin lista PSD la europarlamentare.

„In aceste zile am mai avut mai multe discutii cu presedintele PNtCD cu presedintele Partidului Ecologist Roman, care au decis, in conditiile in care au strans 263.000 Partidul Ecologist, si peste 200.000 de semnaturi sa nu depuna liste la europarlamentare, pentru a sustine PSD. S-a intocmit si un protocol in acest sens”, a declarat Liviu Dragnea.

Sondajul a fost realizat in perioada 15-20 martie 2019 pe un esantion national de 1144 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei care locuieste in tara (au fost excluse din esantion persoanele aflate in strainatate, precum si persoanele institutionalizate din manastiri, puscarii, spitale, aziluri, etc. – adica peste 25% din totalul alegatorilor).

Esantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersectia a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localitati urbane si
regionale.

Esantionul a fost alcatuit astfel incat sa aiba reprezentativitate nationala, cu o eroare statistica de +/-3% la un interval de incredere de 95%. Adica dintr-o suta de esantioane identice 95 dintre ele vor da aceleasi cifre cu o eroare de +/-3%. Esantionul reproduce structura socio-demografica a populatiei nu doar pe judete, regiuni de dezvoltare si tipuri de localitati (orase mari, orase mijlocii, orase mici si comune), ci si pe sexe, grupe de varsta, ocupatii si nivel de instructie scolara.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Stefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje in ultimii 29 ani atat in cadrul BCS (in perioada 1998-2019), cat si in cadrul CIS (in perioada 1991-1998), conferentiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactica si stiinte Socio-Umane din Universitatea Politehnica din Bucuresti.