Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat cu scandal!

570

22 statutul parlamentarilorStatutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat cu scandal. Parlamentarii PP-DD au parasit sala in semn de protest.

Cu 309 voturi pentru, 56 impotriva si 2 abtineri, parlamentarii au votat azi modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor, statut care a stat la baza mai multor controverse in ultima saptamana si a unor discutii aprinse.

Parlamentarii PPDD au parasit sedinta, liderul senatorilor PPDD Tudor Barbu anuntand ca este inacceptabil faptul ca modificarile au fost stabilite noaptea si ei nu au primit la timp raportul.

„Grupul PPDD considera ca dezbaterea unui raport la ora 1,00 noaptea este cel putin nefireasca”, a spus Barbu in plen.

El a aratat ca parlamentarii PPDD au primit abia acum raportul si din respect pentru cetatenii care i-au trimis in Parlament nu vor participa la dezbaterile privind modificarile la Statut.

Parlamentarii PDL au votat impotriva modificarilor la Statutul deputatilor si senatorilor, cele doua abtineri au apartinut UDMR, parlamentarii PPDD nu au fost in sala, iar deputatul PSD Gabriela Cretu a anuntat ca nu participa la vot.

Parlamentarii PDL au votat impotriva, a precizat, dupa vot, deputatul PDL Ioan Oltean. Oltean a sustinut ca modificarile aduse Statutului sunt doar „un strat de spoiala”, imunitatea parlamentarilor a fost intarita, iar textul privind conflictul de interese incurajeaza parlamentarii sa faca acest lucru.

„Credem ca trebuie sa regandim aceasta lege si sa o asezam pe parametrii normali”, a adaugat Oltean.

„PDL s-a opus categoric modificarilor pentru ca nu dorim cresterea imunitatii in fata legii. Parlamentul are o imagine atat de proasta in ochii cetatenilor, incat nu credem ca este cazul sa mai adaugam la perceptia aceasta”, a declarat Elena Udrea.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca exista o constrangere financiara si, prin modificarile aduse Statutului deputatilor si senatorilor, s-a incercat ca functia de parlamentar sa fie exercitata cu onoare si au fost introduse „lucruri de bun simt”.

El a spus ca in Statut au fost introduse „lucruri de bun simt” si ca imunitatea parlamentarilor nu poate fi schimbata pentru ca este scrisa in Constitutie.

Zgonea a mai aratat ca, referitor la cazarea la hotel, atunci cand va fi un buget puternic se va reveni la dreptul de a sta la hotel si ca este normal ca, daca nu sunt bani pentru cumpararea de masini, sa se acorde parlamentarilor o suma forfetara pentru a avea posibilitatea de a se intalni cu cetatenii.

El s-a referit si la faptul ca parlamentarii PPDD au parasit sedinta, aratand ca toti trebuie sa inteleaga sa inceteze jocul si sa fie parlamentari responsabili, fara dublu limbaj.

Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. Raportul comisiei urmeaza a fi supus votului plenului Parlamentului in sedinta de marti.

Comisia de Statut a mentinut, luni, in raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut initial, mandatul de senator sau deputat inceta „la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilitatii”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, in cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost mentinuta si de catre parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de alta parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor si prevederea potrivit careia „mandatul unui senator sau deputat inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate”.

Astfel, daca raportul Comisiei de Statut va fi adoptat de plenul reunit, mandatul unui senator sau deputat va inceta, din motive ce tin de incompatibilitate, la data mentionata in cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptarii unei hotarari a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge contestatia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifica Statutul senatorilor si deputatilor, mentinand prevederea prin care este interzisa angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permitand reangajarea, la dobandirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Comisia de Statut a adoptat si un amendament la proiectul de modificare a Statutului senatorilor si deputatilor prin care se prevede ca parlamentarii care opteaza sa renunte la autoturism pot beneficia de o suma forfetara pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscriptie.

In acelasi timp, comisia a decis sa mentina o prevedere din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit careia parlamentarii pot exercita functii sau activitati in domeniile didactic, al cercetarii stiintifice ori ale creatiei intelectuale, precum si in alte domenii stabilite de lege.

Comisia de statut a mentinut forma initiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor in cazul solicitarilor de arestare, retinere sau perchezitie, facandu-se referire la „motivele concrete si temeinice” ale cererii procurorilor.

Astfel, in proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se mentioneaza ca solicitarea de retinere, arestare sau perchezitie „trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice, care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei”. In baza acestei solicitari,parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate in cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

De asemenea, Comisia de statut propune in finalul proiectul de lege un amendament care face referire la abrogarea oricaror prevederi contrare in cazul parlamentarilor.

„Orice dispozitie contrara prezentei legi se abroga”, se arata in finalul raportului comisiei de specialitate.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos