Stelian Tanase, despre marea nunta de la Palatul Snagov: Parca am revazut filmul Nasul! El, un parvenit. In rolul principal – nasul politicii romanesti din ultimii ani, capo di tutit capi, Liviu Dragnea”

Analistul politic Stelian Tanase spune ca nunta fiului lui Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, de la Palatul Snagov, ii aduce aminte de scena de debut din filmul ”Nasul”, atunci cand Don Corleone primeste toata crema lumii interlope sa-si arate respectul fata de cel mai important lider.

”Nunta care a avut loc aseara de la palatul princepelui Nicolae de la Snagov (evenimentul monden nr 1 al acestui an) mi-a amintit secventele de inceput ale filmului Nasul (seria l) de Francis Ford Coppola cu Marlon Brando in rolul principal. O lume periferica prinsa in ceasul stralucirii ei maxime reunit cu prilejul unei nunti. O lume de succes, plina de bani. Acolo e lumea interlopa, cu un mare deficit de educatie, (mai nimeni nu stie sa poarte papillon-ul si tocuri de 11). Regula aici este – are dreptate cel mai tare, e o jungla urbana. Un clan – Corleone – care are in centrul ei un god-father-nasul. De el depind toate favorurile si nenorocirile.

Unde putea sa-si faca nunta un parvenit care se idenfica cu sistemul decit in palatul principelui Nicolae de la Snagov. Unde au fost gazduiti printi, minisitri, sefi de state, inclusiv Gheorghiu Dej si Ceausescu ca si marele inaintas, Ion Iliescu. Noua aristocratie( marile familii) vrea sa isi probeze rangul. Eroul nu este tatal, ci fiul, o beizadea. Tatal este fiul unui sef de post, militian dintr-un sat sarac din Teleorman. El, un parvenit. in rolul principal – nasul politicii romanesti din ultimii ani, capo di tutit capi, Liviu Dragnea.

Peisajul uman a fost foarte asemanator cu cel din film. Intii s-a observat opulenta. Fiecare etaleaza la purtator ce averi a adunat pina acum. Este o lume cu bani foarte multi. intii avem o cohorta de masini de lux ultimul tip. Apoi un escadron de bodygarzi care fac filtru sa nu intre prostimea. Haine de firma, doamnele in mare tinuta – in rochii de seara, pantofii suprainaltati pe tocuri. topenie, manelisti, tirla multa si bijuterii scumpe. Asa arata coloan d emasini, prin parbrize. Muzica a fost cita poftesti, dansul ca la carte. Mesele supra-incarcate cu bunatati, icre, sampanie, somon fume, fructe exotice cum se cade la asemenea ocazii. Tata socru (Marlon Brando si Liviu Dragnea) este fericit.

Ritualul unei nunti este cam acelasi peste tot in lumea crestina. Diferenta o face clientela. Cine umple mesele, cine se fitiie pe ringul de dans, de coatele cui te freci. Apoi vin si darurile, care mai de care. La Snagov a vazut o lume asa-zis normala, onesta. S-ar zice elita, politicieni de virf. Pe astia ai grija sa nu-i intrebi cum au facut averile pe care le detin in anno domini 2108. Se vorbeste despre coruptie, rapt, spolieri, si mai ales boticul in robinetul statului roman, adica in buget. in film – avem Mafia. Clanul Corleone patronat de crudul Nas caruia multi ii pupa mina. Au venit sa fie aproape de patron la acest eveniment unic – Nasul isi marita fiica. in fundal se perfecteaza aliante, se hotarasc lovituri, se tocmesc afaceri, se tes intrigi si comploturi, se face politica multa.

Cele doua grupuri – din film si din realitate – seamana izbitor. Interlopii americani din anii 50 si comesenii din palatul de la Snagov. Sunt de fapt aceeasi lume de origine periferica. Asemanarile nu sunt deloc superficiale. Lumea romaneasca este o lume de clanuri. Ele formeaza structura, osatura societatii, nu institutiile prevazute de lege. Regulile le fac cumetriile, clientelismul, rudele, complicitatile de afaceri, consatenitatea. Famiglia!

Alta obervatie – ce lux cinic si sfidator etaleaza acesti asa-zisi politicieni, avind in vedere ca reprezinta cea mai saraca parte a Romaniei – lumpenii, taranii, pensionarii, zilierii, cei fara meserii, analfabetii, pe cei care traiesc din ajutoare sociale. E un contrast si o teribila ironie a sortii. La o socoteala s-a putea sa aflam ca un meniu a costat ieri la Snagov mai mult decit pensia pe un an a amaritului votant din Teleorman.

Asadar, in rolul lui Marlon Brando – Liviu Dragnea. Daca acolo era un film, in Romania totul se petrece in realitate. Sa nu zica nimeni ca nu avem si noi „falitii” nostri! Onoarea noastra a fost salvata. Thanks Daddy.”, scrie Stelian Tanase, pe blogul personal.

Stelian Tanase, despre marea nunta de la Palatul Snagov: Parca am revazut filmul Nasul! El, un parvenit. In rolul principal – nasul politicii romanesti din ultimii ani, capo di tutit capi, Liviu Dragnea” was last modified: august 27th, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close