Stelian Tanase dezvaluie metoda prin care Liviu Dragnea poate fi inlaturat!

358

Analistul politic Stelian Tanase sustine ca liderii opozitiei ar putea inlatura PSD-ul de la putere, dar numai in urma unor negocieri cu PSD-istii care sunt impotriva lui Liviu Dragnea. Tanase arata ca doar daca cei din opozitie le ofera functii opozantilor lui Dragnea acestia vor fi dispusi sa-si dea jos liderul de partid.

”In Opozitie bintuie un frison – miroase a putere de cind se pregateste depunerea unei motiuni de cenzura. Si, ca de fiecare data, in ciuda calculelor hirtiei, se spera in abstracto ca se va intimpla o minune. Adica se vor aduna cumva voturile necesare rasturnarii guvernului. Cind iei la socotit vezi ca lipsesc vreo 50 de voturi pentru a forma o noua majoritate. Sloganul – Pe ei, ca nu au gloante! nu se potriveste de data asta. Nu suntem in situatia din 2012, cind Guvernul MRU a fost doborit de o motiune de cenzura – singura tentativa care a reusit din 1990 pina azi.

Pentru Opozitie sunt de fapt doua tinte reale 1/ sa se uneasca si sa voteze pachet „jos Guvernul”! 2/ sa adune din tabara PSD suficiente voturi care sa schimbe raportul de forte. De ce ar vota parlamentarii PSD impotriva propriului guvern!? Sunt destui care nu il mai vor pe Dragnea lider si se jeneaza de prestatia d-nei VVDancila. Ei ar dori un PSD mai european, mai dinamic, ar dori sa scape de acuzatia de partid corupt. Ei vor mai ales un PSD cu sanse de a cistiga alegerile din 2019-2020. Cu Dragnea&Dancila nu au nicio sansa.

Dupa cum arata ultimele sondaje PSD se afla la un minim istoric cu cca 25%, aproape jumatate din cit avea cind a preluat guvernarea. In acest ritm PSD va cadea si cu asta cariera PSD se incheie aici, fara glorie. PSD ar urma astfel tendinta partidelor social-democrate si socialiste din Europa care se prabusesc peste tot. PSD ar deveni un partid second-hand pe scena politica romaneasca. Este foarte posibil ca in cazul unui esec PSD sa se scindeze 1/ intr-un partid socialist, mai la stinga 2/ un partid social-democrat in traditia occidentala.

Ce trebuie sa faca Opozitia pentru ca evenimentele sa ia cursul dorit. Sa ii reuseasca motiunea de cenzura, ca prim pas? Intii trebuie sa faca rost de voturi de la PSD. Pentru asta moderatii din cele doua tabere, PSD si Opozitie, trebuie sa negocieze conditiile unui troc. Pesedistii dau voturile. Opozitia trebuie sa dea asigurari ca oameni din PSD va face parte din noul guvern. Ar fi un PSD intr-o noua configuratie, cu Dragnea decazut. E de stiut ca niciun pesedist, oricit l-ar detesta pe Dragnea, nu vrea sa piarda privilegiile si puterea, sau accesul la resurse.Pesdistii nu vor da voturile pe gratis. De ce ar da jos propriul guvern daca nu au nimic de cistiga. Politica nu e filantropie.”, scrie Stelian Tanase, pe blogul personal.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos