STENOGRAME Ion Stan: Vreau cate doua sute de lei de benzina pentru 600 de masini

504

Deputatul PSD Ion Stan ii cerea denuntatorului sau, omul de afaceri Nicusor Dima, „cate doua milioane, de benzina”, pentru cele 600 de masini pe care intentiona sa le foloseasca in campanie, la randul sau Dima estimand ca este vorba despre „un miliard, un miliard doua sute”.

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care se solicita incuviintarea arestarii deputatului PSD Ion Stan, procurorii arata ca parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denuntatorului sau, scrie Gandul.

In interceptari Ion Stan ii solicita denuntatorului sau, omul de afaceri Nicusor Dima, sa il ajute financiar in campania electorala. Denuntatorul a mai precizat procurorilor ca in 2009 a platit pentru peste 155.000 de galeti rosii care au fost impartie in campania electorala pentru europarlamentare. In schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Intr-una din stenograme Ion Stan vorbeste cu denuntatorul sau si spune ca atat Adrian Tutuianu, presedintele CJ Dambovita, cat si Rovana Pulmb au o datorie fata de el.
Procurorii sustin ca din discutiile purtate intre cei doi a reiesit ca Ion Stan, Adrian Tutuianu si Rovana Plumb ar fi beneficiat de sponsorizarea efectuata in campaniile anterioare catre formatiunea politica prin firmele coordonate de Dima Nicusor Sorin.

De asemenea, Ion Stan i-a propus lui Dima Nicusor Sorin sa il sprijine in afacerile pe care le deruleaza, aranjandu-i o intrevedere cu Adrian Tutuianu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, despre care a afirmat ca a revenit la sentimente mai bune fata de el si ca „au batut palma”.

„STAN ION: Serios? Bai, eu pentru de-asta te-am chemat. Ca am revenit la relatii mai bune cu astia. Am zis: „imi bag [foloseste un cuvant obscen]-n ea de functie! Asta e! Nici un fel de problema”. M-a pus sa candidez, candidez, nu stiu ce…. Vad ca ma invita la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astazi a tinut de mine sa ma duc la munte cu ei …[neinteligibil]… nu sunt in forta…

STAN ION: Ce vrei tu sa faci si… Uite, acum, bun, am revenit la relatii de normalitate cu el, azi m-am dus cu el in munte, la …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUSOR: Domnu’ presedinte, ca un c… ca un caine ma tine pe… pe… pe ala! Deci eu am vorbit cu el…a… Stiti foarte bine, cand a fost sa asa, sa… M-ati rugat, baga-mi-as [foloseste un cuvant obscen] ele, d-aia, ce… de galeti si de [foloseste un cuvant obscen] ce-am facut atunci! A, m-ati rugat o treaba si am zis ca si TUTUIANU, pentru ca el a beneficiat si el de asta! Ca…

STAN ION: Si ROVANA! (PLUMB – n.n., aleasa europarlamentar in 2009).

DIMA SORIN NICUSOR: Au beneficiat cu totii!

STAN ION: Da!

DIMA SORIN NICUSOR: Si atunci, deci…a… sa ma tii pe… sa ma… sa o pui pe OANA, „Stai asa, ca…”, Adica, stiti cum ma simt? Ca un [foloseste un cuvant obscen], efectiv!

STAN ION: Cand vii, sa mergem la el, impreuna?

DIMA SORIN NICUSOR: Nu stiu!

STAN ION: Vii luni?

DIMA SORIN NICUSOR: Nici nu… Eu… Nu-i problema de venit! Problema este urmatoarea, adica… Mai are sens sa mai vin?”

In referatul trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care solicita incuviintarea arestarii deputatului PSD Ion Stan, procurorii arata ca parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denuntatorului sau.

La randul sau, Dima Nicusor Sorin a solicitat sprijin pentru obtinerea unor contracte de lucrari pe o firma de constructii apartinand fratelui sau, dar controlata de el, scrie Gandul.

„STAN ION: Pai si frate-tau, acuma, unde este?

DIMA SORIN NICUSOR: E, pai, n-am… n-am firma aia de constructii?

STAN ION: Si mai functioneaza firma de constructii?

DIMA SORIN NICUSOR: Fima de constructii functioneaza, ca este in reorganizare. Este singura care a mai ramas in reorganizare, restul este pe insolventa simplificata. Acuma, eu am facut… mai imi fac niste firmulite, ca sa dau drumul la o farmacie. Da’ si el… Am camioane acolo, am aia, stau cu ele si ma uit la ele. Ca aicea… cine m-a mai bagat in seama? [foloseste un cuvant obscen]

STAN ION: Cu ce sa te ajut? Zi! Eu am revenit, am batut palma cu Tutuianu, sunt… Spune-mi si mie; cu ce sa te ajut?

DIMA SORIN NICUSOR: Cu ce dracu sa ma ajutati? Sa… sa-mi dati sa muncesc cu frate-miu macar, dracu! Ce sa fac altceva? Ce pot sa fac? Cu treaba astalalta, eu nu stiu ce puteti sa mai faceti. Pentru ca lucrurile… nici nu stiu. Daca lucrurile erau cumva luate mai demult, era o treaba! Acuma… ce sa mai facem? Adica, nu stiu ce sa mai fac. ”

” N-avem voie sa dam produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…”

Procurorii mai arata intr-o interceptare ca Ion Stan i-a cerut diverse sume de bani pentru achizitionarea de produse ce urmeaza sa fie distribuite in campania electorala.

„STAN ION: Mi-e frica. Eu m-am pregatit si eu, asa, cu ceva masini, sa vad… Cu ceva benzina, cu ce… Da’ va fi greu!

INTERLOCUTOR: Si daca… Deci asta e…

STAN ION: Numai zece masini pe fiecare sectie, sunt cincizeci si opt, iti trebuie sase sute de masini!

DIMA SORIN NICUSOR: [rade]

INTERLOCUTOR: Deci…

STAN ION: Sase sute de masini…

DIMA SORIN NICUSOR: Pai, de unde dracu’… de unde… ?

STAN ION: Da-le cate doua milioane, de benzina.

DIMA SORIN NICUSOR: Pai, inseamna un mi… un miliard, un miliard doua sute!

INTERLOCUTOR: A, ganditi-va cel mai…

STAN ION: Si sa fie partie!

DIMA SORIN NICUSOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Cu ce poti!

DIMA SORIN NICUSOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu, stai putin! Eu trebuie sa fac… Am in colegiu cinci mii de… sase mii de copii.

DIMA SORIN NICUSOR: Da.

STAN ION: Trebuie sa fac niste pachetele pentru Mos Nicolae. Doua portocale, doua banane, o ciocolata si o napolitana.

DIMA SORIN NICUSOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: …[neinteligibil]… cate fac.

DIMA SORIN NICUSOR: Gata! Va dau…a… va dau raspuns pe, pe …[neinteligibil]…

STAN ION: Da. Da, da. Ca sa-mi spui ce… Da’ vezi ca pungile ti le dau eu, ca sunt pungi cu Mos Nicolae.

DIMA SORIN NICUSOR: Ihi. Sunt marcate de …[neinteligibil]… dumneavoastra si …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu! Nu, nu, ca nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NiCUSOR: Aoleu!

STAN ION: N-avem voie sa dam produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…

DIMA SORIN NICUSOR: A dat or do… ordonanta, da.

STAN ION: Ordonanta.

DIMA SORIN NICUSOR: A… pai, eu… maine, maine?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUSOR: Ne-auzim maine, sa dau… ?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUSOR: Bine!

STAN ION: Da’ nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUSOR: Nu e, nu, nu. Bine, va salut, sanatate!”.

Potrivit Gandul, procurorii arata ca deputatul Ion Stan a primit banii de la denuntator prin intermediul soferului sau in mai multe rate de cate 15.000 lei. Din bani soferul a cumparat fulare si sorturi ce urmau sa fie impartite in campania electorala. La una din intalniri soferul a platit 14.000 lei pentru fulare si apoi a cumparat bilete la meciul Steaua – Stuttgart tot din banii primiti de la mituitor.

„La 21.11.2012, dupa ce s-a vazut cu Sorin in acelasi loc si i-a remis tot 15.000 lei, Sarca Florin a mers tot la Dragonul Rosu, unde a platit un avans la comerciantul de unde achizitiona fulare, respectiv 14.400 lei, iar de 600 lei a cumparat bilete pentru meciul Steaua – Stuttgart, pe care le-a dus la Targoviste si le-a dat inculpatului Stan Ion.”, se arata in referatul procurorilor DNA

DNA retine ca denuntatorul lui Stan a declarat ca in campania din 2009 a platit pentru deputat 155.000 de galeti care au fost impartite in campania electorala.

„Astfel, denuntatorul a platit 155.000 galeti de 10 litri de culoare rosie, cu un pret unitar de 2,1 lei/bucata. Valoarea totala a acestor cadouri electorale a fost de 387.345 lei, adica aproximativ 100.000 euro. Acestea au fost impartite in aproape toate comunele judetului, in special in zona de sud a acestuia.”, se arata in referat

Procurorii DNA arata, in ordonanta de incepere a urmaririi penale, ca Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denuntat, bani care urmau sa fie folositi pentru cumpararea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau sa fie folosite in campania electorala a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau sa fie cumparate alimente care sa fie impartite alegatorilor in preajma alegerilor din 9 decembrie.

In schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri ca ii va obtine contracte cu statul, prin influenta pe care o are asupra unor functionari cu putere de decizie.

„In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, invinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala”, arata procurorii DNA.

Procurorii DNA mai arata ca Ion Stan a primit in perioada mai-iunie 2009, in mod indirect, in beneficiul PSD, produse pentru campania electorala in valoare de circa 100.000 euro.

DNA a inceput urmarirea penala fata de Ion Stan pentru doua infractiuni de trafic de influenta. In acelasi dosar este urmarit penal si soferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenta. Ministrul Justitiei a transmis, marti, presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat Comisia juridica in legatura cu cererea Ministerului Justitiei de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, stabilind miercuri ca aceasta are termen pana pe 1 decembrie sa elaboreze raportul.

sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos