Studiu IRES: Romania si statul social!

709

1romaniaUn studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pe modelul European Welfare states after the crisis arata ca romanii au o puternica aderenta fata de potentiale masuri guvernamentale care au ca finalitate asistarea sociala a populatiei si considera ca, in contextul situatiei economice actuale, Guvernul ar trebui sa reduca prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mari.

Acest studiu a fost realizat in trei tari, care reprezinta cate un model de politici sociale, traditii in guvernanta si traiectorii de reforma: Marea Britanie (anglo-saxon), Franta (continental) si Danemarca (nordic), iar o premisa de la care s-a plecat este aceea ca, in urma crizei financiare si austeritatii fiscale, cetatenii europeni au devenit mai constienti de necesitatea prioritizarii resurselor, de reduceri bugetare si de o potentiala renegociere a contractului social.

Studiul prezinta date comparative de cercetare despre atitudinile publicului fata de statul social si orizonturile pentru noi modernizari si reforme. Studiul nu indica faptul ca partidele politice ar trebui sa urmareasca doar ce „le spun” sondajele. Rolul statului ar trebui definit pe baza unor principii ideologice si filosofice coerente. Totusi, datele care contureaza atitudinile publice asista actorii politici in a determina cat spatiu de manevra exista, care reforme este mai probabil sa fie acceptate de catre electorat sau ce coalitii de sprijin exista pentru schimbarile controversate.

Rezultatele studiului pentru Romania arata ca:

Principala reactie pe care ar trebui sa o aiba Guvernul in contextul situatiei economice actuale este aceea de a reduce prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mai mari (48%), considera respondentii din Romania.

Romanii sunt cei mai dispusi sa sustina reduceri ale cheltuielilor publice dintre respondenti; principalele domenii unde ar fi cei mai multi de acord cu reduceri bugetare sunt: politia (46%), transportul in comun (45%), apararea nationala (40%), invatamantul superior (39%) si serviciile comunitare (37%).

Romanii sunt foarte „generosi” atunci cand vine vorba despre realocarea fondurilor publice:

• 93% dintre ei ar sustine alocarea unor fonduri suplimentare pentru sistemul public de sanatate

• 92% ar sustine alocarea unor fonduri suplimentare pentru alocatia copiilor

• Alte domenii considerate prioritare de romani sunt ingrijirea prescolarilor, educatia primara si secundara, pensiile de boala si handicap, precum si pensiile de stat.

Peste 60% dintre romani cred ca actualul sistem de asistenta sociala nu ofera suficienta protectie pentru situatiile la care se face referire in chestionar:

• 24% considera ca sistemul actual de protectie din Romania cu privire la somaj din Romania ofera suficienta protectie, in timp ce 67% sunt de parere ca nu ofera suficienta protectie

• In cazul retrocedarii unei locuinte sau al evacuarii din locuinta, doar 13% considera ca sistemul de asistenta sociala din Romania ofera suficienta protectie, comparativ cu 37% care spun acelasi lucru din Marea Britanie, 47% din Franta si 66% din Danemarca

• Doar 31% dintre romani cred ca in Romania sunt protejati in cazul nasterii unui copil in timp ce majoritatea respondentilor din Marea Britanie, Franta si Danemarca evalueaza pozitiv, din acest punct de vedere, sistemul de asistenta sociala din statele in care locuiesc (MB: 78%, F: 80%, D: 92%)

• Doar 20% dintre romani sunt de parere ca sistemul actual de asistenta sociala din Romania ofera suficienta protectie cand vine vorba despre probleme in relatie sau in familie, doar 20% dintre romani. In celelalte tari unde a fost realizat studiul proportiile sunt semnificativ mai mari: 51% in Marea Britanie, 68% in Danemarca si 70% in Franta

• 77% dintre respondentii din Romania considera ca sistemul de asistenta sociala din tara noastra este neconform de 77% dintre respondenti cand vine vorba despre situatii de boala sau handicap. Procentul este mai scazut in cazul celorlalte trei tari: 54% dintre locuitorii din Marea Britanie, 67% dintre francezi si 53% dintre danezi sunt de aceeasi parere cand vine vorba de sistemele din tarile in care locuiesc.

• Doar unul din 4 romani cred da protectia sociala in caz de pensionare este suficienta in Romania, in timp ce in Marea Britanie proportia este de 42%, in Franta de 32%, iar in Danemarca de 66%.

In privinta politicilor cu privire la:

Pensiile de stat:

• 31% dintre respondenti considera ca pensiile de stat ar trebui sa se adreseze tuturor celor care au nevoie, indiferent de contributia lor la sistem, respectiv ca acestea ar trebui sa fie furnizate in mod egal fiecarui cetatean, indiferent de nevoia sau de contributia lor la sistem;

• 37% – considera ca acestea ar trebui sa se adreseze exclusiv celor care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie ar avea. Aceasta este tendinta dominanta si in Marea Britanie si in Franta, insa, in Danemarca, cei mai multi respondenti (40%) sunt de parere ca pensiile ar trebui furnizate fiecarui cetatean in mod egal.

Locuintele sociale:

• 48% dintre participantii la studiul din Romania cred ca locuintele sociale ar trebui sa li se adreseze celor care au nevoie, indiferent de contributia lor la sistemul de impozite si contributii. Pe de alta parte (42%) dintre respondentii din Danemarca si 41% din Marea Britanie sunt de parere ca de acestea ar trebui sa beneficieze doar cei care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie au

Ajutorul de somaj:

• Peste jumatate dintre respondentii din Romania (54%) cred ca ajutorul de somaj ar trebui sa se adreseze mai degraba celor care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie au. Tendinta este similara si in marea Britanie, Danemarca si Franta

Caracteristicile cercetarii din Romania:

Volumul esantionului: 1.940 indivizi de 18 ani si peste

Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.

Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,2%

Perioada anchetei: 21-22 Martie 2013

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos