Studiu AEP: PPDD, partidul cu cele mai multe femei in Parlament!

463

parlamentAutoritatea Electorala Permanenta a publicat studiul „Evolutia reprezentarii femeilor in Parlamentul Romaniei”, numarul femeilor-parlamentar s-a dublat, iar in noua legislatura ponderea cea mai mare de femei o regasim la PPDD.

Daca in Constituanta aleasa in 1990, femeile reprezentau doar 4,9%, in Parlamentul ales in decembrie, procentajul a ajuns la 11,5%. Totusi Romania ramane sub medie din acest punct de vedere.

„Conform statisticilor Uniunii Interparlamentare (IPU), in parlamentele nationale a 187 de tari femeile reprezinta in medie aproape 20% din totalul parlamentarilor, in timp ce in Europa (tarile O.S.C.E.) procentul mediu este de 22%”, informeaza AEP.

„La alegerile parlamentare din 2012 s-au inscris 340 de candidati femei, reprezentand 13,8% din totalul de 2451 de candidati. Au obtinut mandate doar 20% dintre femeile care au candidat, respectiv 68 (55 la Camera Deputatilor, 13 la Senat) din totalul celor 588 de mandate alocate. UDMR este competitorul electoral care a avut cele mai multe propuneri de candidati femei, respectiv 84, dar, totodata, si cele mai putine alese femei: una singura”, se arata in studiul AEP.

O posibila explicatie pentru discrepanta de la UDMR este faptul ca femeile au fost trimise sa candideze in judetele in care populatie de etnie maghiara este insignifianta ca pondere, in timp ce barbatii au fost aruncati in lupta in judetele din Transilvania. De altfel, Uniunea este cunoscuta ca un organizatia patriarhala, primele femei ajungand in Parlament in numele UDMR de-abia in 2008.

In noul Parlament, ponderea cea mai mare a femeilor o regasim la PPDD, de altfel singurul partid care are ca presedinte o femeie, Simona Man.

„In cadrul formatiunilor politice, procentul de parlamentari femei este urmatorul: USL – 11% (44 de mandate din totalul de 398); ARD – 12,6% (10 mandate din 79); PP-DD – 18% (12 mandate din 66); UDMR – 3,7% ( 1 mandat din 27); Asociatia Liga Albanezilor din Romania – (1 mandat)”, se arata in studiu.

Exista o serie de circumscriptii care nu sunt reprezentate in Parlament de nicio femeie: Alba, Covasna, Harghita, Mehedinti, Mures, Salaj, Valcea, Vrancea si diaspora.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos