Tariceanu avertizeaza: Romania nu e pregatita sa preia presedintia Consiliului UE in conditiile razboiului politic total!

276

Acordul pe justitie propus de ALDE este un apel la responsabilitate si reprezinta poate ultimul „tren” in ceea ce priveste exercitarea cu succes a presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, sustine liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu. El mai spus ca acordul dintre partidele politice din Romania este o solicitare de asumare a unor principii fundamentale, care sa asigure ca abuzurile din justitie si practica protocoalelor secrete nu se vor mai repeta. Presedintele ALDE mai atrage atentia ca Romania este rupta in doua de conflictele politice. „Este un mare semn de intrebare cum am ajuns ca in anul care celebram 100 ani de la Unire, societatea romaneasca sa fie mai dezbinata ca niciodata”, a scris Tariceanu pe pagina sa de Facebook.

„Multi au spus ca solicitarea ALDE de a gasi un consens ar echivala cu un pas in spate in efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. inainte de toate, faptul ca astazi oficialii europeni incep sa admita ca in Romania exista o grava problema reprezentata de protocoale, faptul ca astazi se vorbeste despre reglementarea ascultarilor abuzive ale telefoanelor sunt si rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi insa realizate cu pragmatism, consecventa, folosind atat armele discursului politic, cat si pe cele ale diplomatiei”, a scris joi Tariceanu pe pagina sa de Facebook.

El admite ca din cauza razboiului politic intern, Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE, iar liderii europeni nu vor fi intelegatori avand in vedere ca acest razboi exista chiar in an electoral.

„Trebuie spus ca in conditiile razboiului politic total din aceste luni, Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE. Este un avertisment in al doisprezecelea ceas pe care il adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, in special Presedintelui Romaniei si liderilor partidelor parlamentare din opozitie. Cine crede ca liderii europeni vor fi intelegatori cand in an electoral, oamenii politici de la Bucuresti se vor razboi se inseala. Romania deja pierde teren si va avea enorm de pierdut daca lucrurile nu se schimba de urgenta”, mai spune Tariceanu.

Liderul ALDE vorbeste si despre abuzurile din justitie si protocoalele nelegale, spunand ca Romania va rata sansa de a se impune la nivelul UE daca presedintele Iohannis si partidele din opozitie vor continua sa nege existenta acestora.

„Vom continua sa fim trimisi la colt de catre liderii europeni care inteleg mult mai bine jocurile politice si diplomatice si actioneaza in interesul propriilor tari”, subliniaza Tariceanu.

El atrage atentia ca acordul dintre partide pe care l-a propus ALDE reprezinta unul dintre ultimele trenuri in ceea ce priveste preluarea presedintiei Consiliului UE si este un apel deschis la responsabilitate si la asumarea, de catre clasa politica, a unor principii fundamentale.

„Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, daca nu ultimul in ceea ce priveste gestionarea cu succes a presedintiei Uniunii Europene. Este un apel deschis la responsabilitate. Un apel la asumarea de catre clasa politica din Romania a unor principii fundamentale care sa asigure ca abuzurile si practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar romanii isi vor avea asigurate drepturile si libertatile fundamentale. Asumarea acestor principii in locul unor conflicte politice interminabile este necesara pentru a merge inainte. Daca nu, politicienii se vor razboi in continuare iar Romania va pierde”, mai scrie liderul ALDE.

Tariceanu descrie Romania ca fiind o tara rupta in doua din cauza conflictelor politice si spune ca vede o fractura majora in societatea romaneasca. El se intreaba cum a ajuns Romania sa fie atat de dezbinata chiar in anul in care celebreaza 100 de ani de la Unire.

„In al doilea rand, este nevoie de un consens intr-o tara rupta in doua de conflict, din pacate alimentat cu cinism de reprezentantii institutiilor de forta. Cine crede ca batalia politica s-a oprit la holurile Parlamentului sau la platourile de televiziune se inseala. De fiecare data cand merg in tara vad fractura majora care are loc in societatea romaneasca. Trebuie sa oprim aceasta fractura, sa reparam ce trebuie reparat si sa redeschidem dialogul la nivelul intregii societati. Nu sunt cuvinte mari, ci sunt realitati pe care romanii le simt pe propria piele. Este un mare semn de intrebare cum am ajuns ca in anul care celebram 100 ani de la Unire societatea romaneasca sa fie mai dezbinata ca niciodata”, explica liderul ALDE.

De asemenea, spune Tariceanu, propunerile facute de ALDE, precum un ministru al Justitiei tehnocrat si restrangerea puterilor presedintelui, sunt doar niste principii de bun-simt si nu urmaresc eliminarea adversarilor politici.

„Principiile pe care ALDE le propune urmaresc sa restabilim un echilibru, in care romanii indiferent de tabara sa recastige increderea in Justitie si convingerea ca aceasta nu este folosita ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi. (…) Sunt principii fundamentale, de bun-simt si importante pentru viitorul Romaniei. Sper ca se va gasi suficienta intelepciune pentru a intelege importanta acestui moment prin care trecem. Da, vreau o Romanie fara abuzuri, fara protocoale, fara interventia nedemocratica a serviciilor! si sunt convins ca acest acord este cea mai buna sansa pentru a atinge acest deziderat!”, conchide Tariceanu.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dupa consultarile cu presedintele Klaus Iohannis, ca este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificarilor la legile justitiei, dar care trebuie sa inceapa de la definitia statului de drept. Tariceanu a mai spus ca trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justitie.

”Cred ca e necesara o discutie intre partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificarilor”, a afirmat Tariceanu, adaugand ca trebuie pornit de la cateva principii. El a spus ca, in primul rand, trebuie sa porneasca de la discutie privind definitia statului de drept.