Tăriceanu, ieșire necontrolată în direct la TV! Ca să scape de Kovesi, șeful ALDE e în stare să izoleze România: ”Ambasadorii care ne învață cum se face Justiție să fie trimiși pachet acasă!”

319

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sugerat, miercuri seara, intr-un interviu la Romania TV, ca ambasadorul SUA sa fie „trimis pachet” acasa. El a spus ca in nicio tara din Europa ambasadorii nu isi permit sa se comporte cum o fac in Romania.

Solicitat sa comenteze afirmatiile fostului ministru al Justitie, Titus Corlatean, care i-a acuzat pe fostii ambasadori ai Olandei si SUA ca i-au cerut sa o numeasca pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA, Taricea a avut o iesire necontrolata.

„La mine, ambasadorul Olandei nu a indraznit sa-mi spuna sa o pun pe Kovesi, insa a incercat sa ne invete ce trebuie sa face in justitie. Intr-o intalnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei si l-am reclamat omologului meu, i-am spus ca ce face reprezentantul tarii sale in Romania este acceptabil. Dupa doua saptamani, ambasadorul a fost rechemat in tara sa.

In Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american in momentul in care a depasit limitele conventiei diplomatice. Romania este singura tara din Europa in care ambasadorii se poarta astfel”, a declarat tariceanu.

Fostul ministru al Justitiei Titus Corlatean a declarat miercuri ca in timpul mandatului sau au existat presiuni din partea ambasadorilor Olandei si SUA pentru numirea intr-o „functie de varf” in sistemul judiciar.

Acesta a fost audiat miercuri in Comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA.

„Am confirmat faptul ca au existat la acel moment demersuri, in sensul de presiuni, pentru ca cel care va vorbeste — eram ministrul Justitiei la acel moment — sa faca o anumita nominalizare la o functie de conducere in cadrul Ministerului Public si am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justitiei. Evident ca i-am primit, am stat de vorba. Cel putin in doua cazuri (…) nu am apreciat insistenta si modalitatea in care s-a facut acel lobby. Pot intelege dorinta partenerilor ca sistemul judiciar din Romania sa functioneze, dar acesta trebuie sa functioneze de o maniera profesionista si independenta, in primul rand pentru interesul nostru al romanilor si al Romaniei, nu neaparat la presiunile unor ambasadori straini. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discutii. Nu am apreciat insistenta ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se stie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi in functia de varf si am discutat profesional in primul rand, pentru ca nu faceam politica cu domnia sa”, a afirmat Corlatean, dupa audierea sa in comisie.

Sursa: aktual24.ro