Te crucesti! CE a avertizat Romania de pesta porcina africana in februarie 2017, dar autoritatile au redus masurile, in loc sa le innaspreasca! Pagubele sunt estimate la 3 miliarde de euro!

360

Comisia Europeana a avertizat Romania inca din februarie 2017 ca nu ia masuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. In loc sa inteteasca masurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus. Pagubele produse de incompetenta conducerii ANSVSA sunt estimate la peste 3 miliarde de euro.

Reprezentantii Comisiei Europene il contrazic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat ieri ca autoritatile romane au luat toate masurile pentru combaterea Pestei Porcine Africane. „Presedintele Romaniei a spus ca autoritatile isi demonstreaza incompetenta de saptamani bune…

Nu! Eu nu pot sa-mi demonstrez incompetenta si eu sunt autoritate! si cu forta faptelor imi demonstrez competenta si actiunea in domeniu, e adevarat ca amplitudinea bolii e extraodinara, a infrant si Rusia, si Ucraina, a infrant si alte state dar au reusit sa treaca peste momentul emotional de inceput”, a spus Petre Daea, miercuri.

Digi24 a intrat in posesia unui raport de control efectuat in ianuarie-februarie 2017, de catre Comisia Europeana prin Directia Generala de Sanatate si Siguranta Alimentara, in care autoritatile romane au fost avertizate cu 16 luni inainte de izbucnirea pestei porcine africane ca nu iau masuri concrete pentru prevenirea acestei boli.

Avertismentul Comisiei Europene, februarie 2017: „Romania nu aplica inca multe masuri in vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populatiei de mistreti si biosecuritatea in cadrul exploatatiilor non-profesionale si le va aplica doar odata cu confirmarea bolii, cu o intarziere in consecinta a rezultatelor. Desi vanatorii au cunostinta de Pesta Porcina Africana, programul slab de supraveghere pasiva a mistretilor nu ofera garantia ca pesta porcina africana ar fi depistata intr-un stadiu incipient dupa introducerea sa. Acest lucru va intarzia depistarea bolii si, prin urmare, punerea in aplicare a masurilor de control, marind riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in exploatatiile non-profesionale. Numeroasele exploatatii non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezinta punctul cel mai vulnerabil pentru aparitia infectiei la porcii domestici.”

Reprezentantii ANSVSA nu au tinut cont de recomandarile reprezentatilor Comisiei Europene si toate prezicerile expertilor s-au adeverit la inceputul acestei veri, cand primii porci domestici au luat pesta porcina africana de la porcii mistreti veniti din Ucraina.

in loc sa innaspreasca masurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis sa le reduca chiar si pe cele impuse inainte de controlul expertilor de la Comisia Europeana. Pana in 2017, medicii veterinari controlau de doua ori pe an porcii din gospodarii.

„in 2017, s-a facut un singur examen clinic. Anul acesta, desi am facut numeroase demersuri la presedintele Autoritatii, apoi chiar la premier, si la domnul Tudose, si la doamna Dancila, ni s-a spus ca examenul clinic va fi facut doar in toamna. N-am primit o explicatie plauzibila. Noi am banuit ca e vorba de sumele ce trebuiau platite medicilor veterinari. Un asemenea examen ar fi costat 6 milioane de euro”, spune Adrian Oros, deputat PNL in Comisia pentru Agricultura.

Deputatul Adrian Oros este la baza medic veterinar. Ca vicepresdinte al Comisiei pentru Agricultura spune ca a informat autoritatile de pericolul iminent al izbucnirii peste porcine in Romania. Lipsa masurilor concrete a produs Romaniei o paguba imensa.

Reporter: La cat estimati pierderile Romaniei cauzate de pesta porcina?

Adrian Oros: Estimarea noastra este la 3-4 miliarde de euro.

Sursa: Digi24

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos