Teapa: Cand pilotii ucraineni s-au dus după ele, statele europene i-au anuntat ca NU le mai dau avioane de lupta!

5684

Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, au anunțat autoritățile poloneze marți – este cea mai recentă dintr-o serie de negări similare din partea țărilor UE care au evidențiat confuzia inițială cu privire la ceea ce va cuprinde de fapt noul sprijin militar al blocului pentru Kiev. Luni, autoritățile din Kiev susțineau că țările UE vor trimite avioane de luptă Ucrainei, notează politico.eu.

Pe lângă Polonia, guvernele bulgar și slovac au exclus livrarea de avioane militare în Ucraina. Totuși, în același timp, un oficial ucrainean a susținut chiar luni că piloții ucraineni au părăsit țara pentru a ridica avioane donate de țările UE.

Asemenea remarci contradictorii au marcat primele zile ale încercării UE de a servi drept coordonator logistic pentru livrarea de ajutor militar Ucrainei, în timp ce această țară se confruntă cu o invazie rusă. Într-o mișcare istorică, UE a declarat duminică că va avea un rol mult mai asertiv în direcționarea armelor și a altor echipamente militare de la membrii săi către Ucraina, folosind chiar și 450 de milioane de euro din finanțarea UE.

Luni seara, un oficial ucrainean a declarat că piloții au sosit în Polonia pentru a primi avioane militare de la partenerii UE. Avioanele în cauză erau avioane din epoca sovietică precum Mig-29, pe care piloții ucraineni sunt deja pregătiți să le piloteze. Parlamentul ucrainean a oferit chiar și detalii despre donații: Europa, a scris el pe Twitter, trimite în total 70 de avioane de luptă, inclusiv 28 de avioane MiG-29 din Polonia, 12 din Slovacia și 16 din Bulgaria, împreună cu 14 avioane Su-25 din Bulgaria.

Nu este așa, au spus țările în cauză.

Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat că țara sa are un deficit de avioane și piese și nu are suficiente avioane de luptă pentru a-și păzi propriul spațiu aerian, cu atât mai puțin pentru a împrumuta avioane Ucrainei, a declarat un oficial bulgar pentru POLITICO. Un purtător de cuvânt al Ministerului Slovac al Apărării a negat marți orice donație: „Slovacia nu va furniza Ucrainei avioane de luptă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Președintele polonez Andrzej Duda s-a alăturat „corului” marți. Vorbind la o conferință alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană Łask din Polonia, Duda a spus că țara sa „nu va trimite niciun avion cu reacție în spațiul aerian ucrainean”, argumentând că acest lucru „ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean”.

NATO, a subliniat Duda, nu este parte la războiul Rusiei din Ucraina – o precizare esențială pe care alianța militară a încercat să o facă, în ciuda faptului că mai mulți dintre membrii săi au furnizat armatei ucrainene arme letale, în timp ce au lovit Moscova cu sancțiuni paralizante.

Cu toate acestea, comentariile lui Duda nu au fost complet clare. El nu a precizat dacă negarea sa se referea la faptul că Polonia nu trimitea în Ucraina avioane operate de piloți polonezi – ceea ce ar însemna într-adevăr o interferență militară deschisă în război – sau dacă afirmația sa se referea mai larg la orice potențială livrare de avioane de luptă poloneze în Ucraina.

Câteva ore mai târziu, premierul polonez Mateusz Morawiecki a emis o negare mai directă. „Polonia nu are astfel de planuri”, a spus el la o conferință de presă.

Discuțiile despre livrările de avioane de luptă europene au fost declanșate de șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, care s-a referit la această posibilitate ăn timpul unei conferințe de presă duminică.

„Vom furniza… chiar și avioane de luptă” Ucrainei, a spus el, adăugând că unele țări UE au „tipurile de avioane” de care Ucraina avea nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei. Borrell a sugerat chiar că astfel de avioane ar putea fi finanțate din banii UE.

Luni, totuși, Borrell a trebuit să revină în mod public: într-o altă conferință de presă, el a recunoscut că, deși avioanele de luptă făceau parte „din cererea de ajutor pe care am primit-o de la Ucraina”, UE nu avea suficiente mijloace financiare pentru a le plăti.

Potrivit diplomaților UE, Borrell a întrebat în mod informal Bulgaria, Polonia și România – unele dintre puținele țări din UE care încă mai folosesc avioane de luptă din epoca sovietică – dacă ar putea livra unele avioane la Kiev. Un oficial român nu a avut niciun comentariu în legătură cu cererea sau eventualele livrări.

Un diplomat al UE a spus că țările UE sunt „revoltate” de declarația publică a lui Borrell cu privire la livrarea avioanelor de luptă, care nu a fost convenită.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos