Timermans, avertisment pentru marioneta lui Dragnea, Viorica Dancila: „Nu vom ezita sa aducem in fata instantei Guvernul roman”

204

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a facut apel la autoritatile romane sa „regandeasca cursul pe care l-au luat”, facand referire la modificarile legilor justitiei si Codului penal, avertizand ca, daca regulile sunt incalcate, CE nu va ezita sa ia masuri si sa aduca Romania in fata instantei.

„Legile nu au fost inca promulgate, nu e prea tarziu ca autoritatile sa dea inapoi. in urmatorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas inapoi ar fi o mare dezamagire pentru prietenii Romaniei, mai ales pentru cetatenii romani. Ar fi o tragedie daca in ultimul kilometru al maratonului ati incepe sa alergati in cealalta directie. Daca ajungem la concluzia ca regulile sunt incalcate, nu vom ezita sa luam masuri, sa aducem in fata instantei Guvernul roman daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia. Exista riscul real ca Romania sa faca pasi inapoi. Comisia Europeana face apel la autoritatile romane sa regandeasca cursul pe care l-au luat. Acest apel il voi repeta si in plen. Comsia e dispusa sa sprijine autoritatile romane in acest sens. M-am intalnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament si nu pot sa ascund ca evenimentele recente sunt o sursa de ingrijorari si preocupari”, a avertizat Timmermans.

El a mai spus ca exista riscul ca Romania sa faca pasi inapoi si face apel la autoritatile romane sa „regandeasca cursul pe care l-au luat”, facand referire la modificarile legilor justitiei. Timmermans a adaugat ca modificarile ar afecta justitia, mai ales ca s-au facut progrese in lupta cu coruptia. El a spus insa ca nu e prea tarziu ca Parlamentul sa se razgandeasca.

„Din pacate, Parlamentul din Romania pana acum nu a dat semne sa reactioneze, sa raspunda la recomandarile facute. (…) Trebuie sa evitam un impact negativ asupra independentei justitiei, este un lucru pe care l-am discutat si cu autoritatile romane”, a declarat Frans Timmermans.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a vorbit si despre mitingul din 10 august, exprimandu-si ingrijorarea legata de violentele dintre fortele de ordine si protestatari.

Pe ordinea de zi a comisiei se afla un raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare, din 2017, si raportul preliminar al Comisiei de la Venetia care critica unele modificari aduse legilor Justitiei.

Europarlamentarii romani membri in comisie sunt Monica Macovei, Sogor Csaba, Traian Ungureanu. Maria Grapini si Emilian Pavel sunt supleanti, scrie News.ro.