Titus Corlatean: Daca decizia este amanata din nou, Romania ar putea sa nu mai fie interesata de Schengen!

624

1Titus CorlateanMinistrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca o noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen, tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

„Care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, (inseamna – n.r.) faptul ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut. (…) Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca”, a afirmat Corlatean, vineri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

El a subliniat ca o eventuala noua amanare a deciziei „ar insemna o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate”.

Corlatean a amintit ca anul acesta vor fi alegeri parlamentare in Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmand sa fie si cele locale din Franta.

„Inca o data, pot fi ratiuni de diferite naturi si sunt. Unele ce tin de culoarea ideologica a familiei din care faci sau nu parte, tin de alegerile dintr-o tara sau alta, dar va aduc aminte ca acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri in Germania, anul viitor vor fi alegeri europene in toata Europa, vor fi alegeri municipale in Franta, unde primarii, daca e sa mergem pe argumentul acesta, fie ca sunt de dreapta sau de stanga, vor spune „Dom’ne, avem probleme cu migratia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii si mai stiu eu ce”, a spus ministrul de Externe.

El a subliniat ca problema de credibilitate in cazul unei noi amanari devine a tarilor care se opun.

„Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate (…) Ori, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supracriteriile, au fost si masuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga, un miliard de euro bagati in securizarea frontierei si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data ca nu mai sunt interesat de acest proces”, a afirmat Corlatean.

„Haideti sa spunem ca principala tinta in saptamana care a ramas pana la reuniunea Consiliului JAI, principala tinta a demersului politico-diplomatic, este Berlinul”, a afirmat Corlatean, intrebat care tara dintre Olanda si Germania este pericolul principal pentru amanarea din nou a deciziei.

El a reiterat ca Guvernul de la Haga nu mai face conditionarea intre MCV si Schengen, ceea ce reprezinta un pas inainte, insa trebuie mers pana la capat cu demersurile fata de Olanda, pana cand aceasta isi va definitiva pozitia la nivelul Parlamentului si Guvernului.

Corlatean a subliniat ca pozitia Germaniei la reuniunea JAI de saptamana viitoare este „extrem de importanta”.

„Iar principalul demers este cel legat de Berlin. Nu este o speta simpla. O spun foarte clar, sunt lucruri care au fost afirmate in trecut, o conditionare a MCV si a Schengen. Mai sunt si alegeri in acest an in Germania, alegeri parlamentare, si tema asta a emigratiei si a lucrurilor care s-ar putea intampla nu este o tema simpla. Eu va asigur ca facem tot ceea ce trebuie sa facem in speranta ca la reuniunea de peste o saptamana a Consiliului JAI se va ajunge la o decizie favorabila pe o solutie de compromis”, a spus el.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos