Titus Corlatean merge la reuniunea NATO de la Bruxelles

440

 Ministrul de Externe, Titus Corlatean, va participa, in perioada 4-5 decembrie, la reuniunea sefilor diplomatiilor din tarile membre Aliantei Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles. Aceasta este prima reuniune de acest nivel dupa Summit-ul NATO de la Chicago din luna mai.

Agenda reuniunii cuprinde evaluarea implementarii deciziilor adoptate la Chicago, precum si alte teme cum ar fi evolutiile recente in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, calendarul Aliat de retragere din Afganistan si etapa post-2014, dezvoltarea politicii de parteneriate a Aliantei.

In marja reuniunii ministeriale, ministrul Corlatean va avea o intrevedere bilaterala cu noul ministru al afacerilor externe al Georgiei, Maia Panjikidze, precizeaza un comunicat MAE remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

Programul reuniunii de la Bruxelles va include si un dejun de lucru la nivel de ministru de externe al Consiliului NATO-Rusia, precum si o reuniune la acelasi nivel a Comisiei NATO-Georgia, ambele urmand a aborda stadiul si perspectivele de cooperare dintre NATO si Federatia Rusa, respectiv Georgia.
Totodata, ministrii de externe ai Aliantei vor participa la o reuniune cu statele contributoare la Forta Internationala pentru Asistenta din Afganistan (ISAF), mai precizeaza comunicatul MAE.

Potrivit AFP, la reuniunea de la Bruxelles va participa si secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. De asemenea, la Bruxelles ministrii de Externe din statele NATO isi vor exprima solidaritatea fata de Turcia, unde Alianta Nord-Atlantica se pregateste sa instaleze rachete de tip Patriot, la frontiera cu Siria.

Aliatii urmeaza sa raspunda in mod pozitiv, fara vreo surpriza, unei solicitari de protectie fata de atacuri aeriene, cerere pe care Ankara le-a adresat-o la 21 noiembrie, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

Ministrii urmeaza sa discute despre evolutia conflictului sirian, dupa ce Clinton a anuntat ca Statele Unite intentioneaza sa ii sprijine mai mult pe rebeli.

sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos