Titus Corlatean: Sunt convins ca pana la sfarsitul lui 2013 vom avea decizia de aderare la Schengen

584

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat ca pana la sfarsitul anului viitor vom avea o decizie privind aderarea la Schengen.

„Noi facem lobby si sunt convins ca anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen, mai precis dupa planul Frantei si Germaniei, intr-o prima faza se va incepe cu frontierele maritime si aeriene. Pana la sfarsitul anului viitor vom avea cu siguranta o decizie si pentru frontierele terestre”, a declarat Corlatean, intr-un interviu acordat luni publicatiei austriece Die Presse.

Intrebat daca Romania va protesta atunci cand tari ca Olanda vor continua sa incerce sa blocheze aderarea Romaniei la zona Schengen, Corlatean a explicat ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare de peste un an si jumatate.

„Am fost si suntem foarte cooperanti in aceasta privinta, am investit peste un miliard de euro din fonduri europene si propriile noastre resurse bugetare pentru tehnologia necesara. Din acest punct de vedere am facut deja totul. Din diverse motive politice, decizia (de aderare n.r.) a fost amanata”, a afirmat ministrul de Externe.

Totodata, el a mentionat ca expertii romani participa deja la misiunile Frontex de la frontiera de sud a UE, „unde sunt cu adevarat problemele”, nu de-a lungul frontierei estice.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos