Toader s-a dezlănțuit la Antena 3: ”Justiția din România nu e în limitele Constituției. Scârțâie din toate încheieturile și trebuie resetată!”

390

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a făcut afirmații extrem de grave, luni seara, la Antena 3. Toader spune că justiția din România nu e în limitele Constituției, declarație fără precedent făcută de un ministru al Justiției, mai ales de unul fără culoare politică, așa cum e actualul titular al portofoliului.

”Am cerut control de fond, managerial, atât la DNA, cât și Ministerul Public, la PÎCCJ, pentru că un astfel de control nu s-a făcut în ultimii 10 ani de zile. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în România, în acest timp. Legea prevede două posibilități prin care poate să se dispună un control de către Ministerul Justiției.

1. ministrul să dispună controlul, să stabilească componența echipei,  obiectivele și graficul

2. ministrul cere IJ să facă un astfel de control.

S-a prelungit termenul stabilit inițial la controlul de la DNA. Am așteptat raportul, dar nu l-am primit pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat la IJ. Eram la CSM în ședință, când s-a stabilit închiderea ședinței din lipsă de cvorum. M-aș bucura dacă opinia publică începe să înțeleagă faptul că justiția scârțâie din toate încheieturile și trebuie resetată, readusă în parametrii constituționali. Scârțâie și ce se întâmplă la CSM, după ceea ce am văzut că se întâmplă acolo. Raportul dintre CSM și IJ nu e bine stabilit.

Câtă vreme CSM reprezintă corpul magistraților, garantul independenței, adoptă regulamentul de funcționare a IJ și trebuie să valideze rezultatul controlului IJ am mari rezerve că e independentă. Locul IJ nu e la CSM. Locul ei e la Ministerul Justiției, unii spun că se politizează.”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Sursa: stiripesurse.ro