TOP 10 Cele mai renumite SCOLI MILITARE internationale

2717

Acest top a fost gandit in functie de instruirea militara pe care o ofera fiecare scoala in parte. Interesant (dar nu surpinzator) este ca nu toate tarile opereaza academiile militare in acelasi mod ca SUA. Nu sunt foarte multe scoli militare care exceleaza prin formarea unor oameni capabili de a fi ofiteri, superiori militari. Va prezentam cateva scoli militare capabile sa faca acest lucru:

10. Colegiul Militar Regal din Canada (Royal Military College of Canada)

Canada are o istorie militara bogata, cu toate ca nu a contribuit foarte mult la aceasta istorie. Cu toate acestea, Royal Military College ( RMC) continua sa produca ofiteri de renume pentru serviciul din cadrul fortelor armate canadiene.

Situata la Poin Frederick, Kingston, Ontario, scoala accentueaza 4 puncte de educatie:

• conducere militara

• atletism

• administrativ

• lingvistica (franceza si engleza)

O institutie pe deplin acreditata de invatamantul superior, RMC ofera 19 programe de licenta(in domeniul de inginerie, arte si stiinta), 34 programe postuniversitare si 14 programe de doctorat. Scoala are mai multe puncte diferite de invatamant, disponibile pentru studenti, in functie de angajamentul lor pentru a servi armata canadiena. Studentilor care au ales aceasta scoala li se ofera o bursa de studii, plus cheltuialile scolare platite, cu conditia sa studieze 5 ani de zile. Inca din primul an, studentilor li se impune o anumita uniforma si un anumit instructaj destul de solicitant pentru a-i forma ca sa faca fata presiunilor straine, atunci cand vor apartine armatei canadiene. Cu o traditie bogata, care se intinde pe parcursul a 135 de ani Royal Military College din Canada a oferit fortelor armatei canadiene un sprijin de incredere si o loialitate nemaintalnita.

9. Academia Militara Regala din Belgia (Royal Military Academy of Belgium)

Belgia nu este, in mod traditional, recunoscuta ca o forta militara. Cu toate acestea, cei din afara Uniunii Europene pot fi surprinsi de rolul central pe care Belgia il are in arena internationala. Bruxelles, de exemplu, este considerat capitala neoficiala a Uniunii Europene, ca sa nu o mai mentionam ca fiind sediul Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Academia Militara Regala din Belgia a fost infiintata in anul 1834 si este definita de celebra zicala “ grand ecoles”. Scopul acestei academii este de a educa viitorii ofiteri care vor viitorul armatei. Situata la Bruxelles, scoala este pe deplin acreditata si confera grade (licenta si master), in cadrul unui sistem de 5 ani ( 3 ani pentru licenta si 2 ani masterat). Admiterea pentru viitori studenti este competitiva: in primul rand potentialii studenti trebuie sa treaca cu succes peste o serie de teste militare de admitere. Odata admisi, AMR incepe transformarea tinerilor in lideri militari. Ca si alte institutii de scolarizare militara, guvernul ofera studentilor o bursa mica plus taxele de scolarizare fiind gratuite. In primii trei ani studentii vor sta in camine cu camere a cate 2-3 persoane, abia dupa anul trei studentii pot opta pentru camere individuale. Studentii sunt obligati sa participe la diverse tabere militare care se organizeaza de doua ori pe an. Aceste tabere au ca scop dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a fi un bun ofiter. Prima tabara dureaza doua saptamani si se realizeaza in luna ianuarie, iar a doua dureaza o luna si se efectueaza in luna iulie. Cel putin una din aceste tabere au loc in afara Belgiei.

8. Academia Militara Agulhas Negras (Brazilia)-AMAN

In limba engleza, numele acestei institutii se traduce ca “Academia Militara de ace negre”-Military Academy of the Black Needles. Situata in Resende, Rio De Janeiro, AMAN este una dintre cele mai importante academii militare din Brazilia. Potentialii studenti care doresc sa intre la AMAN trebuie sa participe la un curs de pregatire incepand chiar din liceu care dureaza pana la inceputul facultatii sau sa castige un concurs militar prin care sa iasa in evidenta cu aptitudinile sale. Daca ai fost admis in AMAN deja cariera ta este infloritoare pentru ca dupa terminarea acestei pregatiri oferite de AMAN, ai asigurat un post de conducere in aramata. Si in aceasta Academie studentii sunt supusi unei anumite instruiri care este impartita in 3 faze: prima faza dureaza doi ani si este perioada de indoctrinare, a doua faza este de formare dar se subliniaza functia de conducere, de pregatire militara, iar a treia faza este de a forma studentul sa fie responsabil in tot ceea ce i se cere.

7. Academia Nationala de Aparare din Japonia

Japonia are o traditie militara bogata care dateaza inca de cateva secole. In acest sens, Academia Nationla de Aparare din Japonia (NDAJ) isi propune sa mentina prestigiul si onoarea aestui serviciu militar. Infiintata in 1953 si situata in Yokosuka, Kanagawa, NDAJ este o institutie de invatamant superioara. Misiunea scolii este de a oferi studentilor instruirea si educarea necesara pentru a deveni ofiteri in Japan’s Self-Defense Forces. Scoala asigura un post de nivel secundar, neacordand grade, deoarece aceasta academie nu este acreditata de statul superior care confera onoruri. Cu toate acestea cursurile de la NDAJ sunt recunoscute si studentilor le sunt acordate diplome de absolvire, dar numai la cerere. Ca si in cazul oricarei intrari la orice universitate japoneza, admiterea la NDAJ este competitiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca guvernul acopera orice cost asociat frecventarii scolii. Chiar daca dupa terminarea acestei academii, studentul refuza sa lucreze in armata jaoneza nu este obligat sa ramburseze guvernului suma pentru subventiile financiare din timpul scolii. Studentii sunt alesi printr-un dosar din care conteaza media din timpul anilor de liceu cat si media la diverse materii cerute la admitere. Viata este rigida in NDAJ prin respectarea disciplinei militare: uniforma obligatorie, marsul, inspectiile, etc. Ca urmare, NDAJ este o institutie de invatamant superior si este cea mai eficace scoala din Japonia.

6. Federal Armed Forces University (Germania)

Germania este cunoscuta pentru bravura sa militara. Guvernul german a infiintat doua universitati in scopul de a oferi instruire la nivel academic ofiterilor sai (si potentialilor ofiteri). Aceste doua institutii, Universitatea Bundesweh din Munchen, si Universitatea Helmut Schmidt (din Hamburg), sunt administrate de catre fortele armatei germane. Cu toate acetsea aceste institutii au programe diferite de scolarizare. Universitatea Federala a Fortelor Armate (FAFU) este recunoscuta prin libertatea cu care trateaza studentii si in acelasi timp pregatirea pe care le-o ofera pentru a deveni lideri in armata germana. Ofiterii si potentialii ofiteri care candideaza la FAFU pot castiga grade ca sa poata avansa in cariera lor. Diferenta dintre FAFU si alte universitati germane este ca la FAFU se castiga mult mai repede aceste grade. Cursurile din cadrul FAFU dureaza patru ani, in conditiile in care la alte universitati dureaza 5 ani. Dupa absolvirea acestei scoli, studentii sunt obligati sa lucreze 13 ani in serviciul militar, guvernul asiguranu-le toate conditiile si platindu-le toate taxele scolare. Studentii nu sunt obligati sa poarte uniforma si nici nu sunt supusi unui instructaj dur (doar miercuri dupa-amiaza sunt efectuate cateva ore de instructaj). Esenta acestei structuri scolare este de a dezvolta ofiterii extrem de educati cu instruirea necesara pentru a deveni lideri in armata germana.

5. Academia Militara din Coreea

Sfarsitul razboiului coreean a facut ca Coreea de Sud sa ramana intr-o stare de conflict armat. Din punct de vedere tehnic , razboiul nu s-a incheiat inca. Coreea are trei academii militare care ofera formare universitara si de specialitate militara pentru cele trei ramuri ale ROK ( Armata, Marina si Fortele Aeriene). Ca si in majoritatea universitatilor , admiterea este competitiva si selectiva. Potentiali studenti trebuie sa indure o seri de teste (atat fizice cat si academice), precum si purtarea pe care a avut-o de-a lungul anilor de liceu. Perioada de studiu in cadrul acestei academi este de 4 ani, iar academia ofera grade pentru ofiteri in armata . Cursul pune foarte mare accent pe limba engleza, ca fiind a doua limba vorbita avand ca scop coordonarea activitatilor militare la nivel international.

4. Ecole Speciale Militaire de Saint-Cyr (Franta)

Foarte multe tari nu au o parere prea buna despre operatiunea militara a Frantei, dar cu toate acestea, indiferent de opiniile unora, francezii au o larga istorie de experienta militara. Ecole Speciale Militaire de Saint-Cyr (MES) a fost fondata in 1803 de catre Napoleon Bonaparte si este situata in Bretania, Franta. Motto-ul scolii este: “studiati pentru a invinge”. MES nu ofera diploma de licenta, ci grade, Master al Artelor sau Master al Stiintei. Studentii care sunt admisi la MES trebuie sa fi terminat ori o universitate de renume ori au terminat un curs in domeniu. Scopul scolii este de a instrui si a educa elevii sa devina ofiteri in fortele armate franceze. Francezii sunt pasionati de parade militare si de aceea se pune foarte mult accent pe cadentarea pasilor si multe exercitii fizice.

3. Australian Defense Force Academy (ADFA)

Australian Defense Force Academy (ADFA) si-a deschis portile in anul 1986 pentru persoanle care au atributele fundamentale, intelectul si abilitatile necesare unui ofiter. Situata in Canberra, Australia are un parteneriat interesant cu Universiatea din New Wales. In timp ce ADFA se concentreaza pe furnizarea de instruire militara orientata catre studenti, Universitatea din New South Wales (UNSW) prevede invatamantul tertiar. Absolventii ADFA primesc o Diploma de Licenta in domeniul Ingineriei si Tehnologiei Militare. Studentilor admisi li se impune un anumit instructaj si o anumita uniforma. Ei sunt incurajati sa participe la diverse activitati sportive. Ei pot parasi Campusul la sfarsit de saptamana si de sarbatori. Fiecare student are camera lui proprie in Campus. Pe scurt, ADFA ofera Australiei o multime de lideri eficienti, vrednici de numele de ofiter.

2. Egyptian Military Academy (EMA)

EMA este vazuta ca fiind cea mai prestigioasa institutie de invatamant atat in Africa de Nord cat si in Orientul Mijlociu. Situata in Cairo, Egipt, EMA a fost infiintata in 1811. Admiterea la EMA, pana in 1936 se adresa doar elitei sociale egiptene. Insa, aceasta politica s-a schimbat si acum se pot inscrie atat persoane din clasa mijlocie cat si cei din clasa joasa, chiar si femeile. Studentii de la EMA sunt expusi unor game largi de formare militara, ei putand face fata luptelor aprige care vor urma. Ar trebui remarcat faptul ca o cariera militara este un mijloc foarte viabil pentru persoanele care provin din familii cu venituri mici sa poata sa atinga pozitii de putere si influenta in Egipt. Un astfel de exemplu este fostul presedinte Anwar Sadat, un absolvent al EMA care a avut un trecut modest si prin formarea lui in cadrul EMA a devenit capabil sa se ridice la cea mai inalta functie in Egipt.

1. Commando Training Centre (Britain) – CTCRM

Este imposibil sa faci un top cu cele mai bune scoli militare internationale si sa nu ne amintim si de britanici. Fara indoiala, Marea Britanie are o traditie militara lunga si distinsa care se extinde pe parcursul a mai multor secole. CTCRM a fost infiintat in anul 1939 si situat la Lympstone, Marea Britanie fiind responsabila pentru tinerii ofiteri din fortele armatei britanice. Persoanele care doresc sa intre in cadrul acestui centru trebuie sa treaca cu succes doua teste pentru a fi testate calitatile mentale si fizice ale oricarui candidat. Acest centru este renumit prin exigenta cu care trateaza studentii proprii, acestia fiind supusi unui instructaj suprasolicitant fizic, neavand foarte mult timp liber.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos