Topul celor mai bogati 15 sefi de stat din lume

1571

1. Vladimir Putin – 40 miliarde de dolari

In ziua de azi, cel mai bogat sef de stat cu o avere de 40 miliarde de dolari este prim-ministrul rus Vladimir Putin. Intrebat la ce suma se ridica toata averea lui, el a spus ca la 150 000 de dolari, dar rapoartele interioare informeaza faptul ca el detine, in secret, o retea vasta de petrol si o companie de gaz.

 

 

 

2. Regele Thailandei – 30 miliarde de dolari

Bhumibol Adulyadej, regele Thailandei, cu o avere neta de 30 de miliarde de dolari. Averea lui provine din terenuri de familie vaste si conglomerate din regatul sau. El manageriaza mai multe banci, companii de asigurari, si detine 3600 de proprietati imobiliare comerciale, trei avioane de lux si cel mai mare diamant din lume.

3. Sultanul din Brunei – 20 miliarde de dolari

Hassanal Bolkiah locuieste intr-un palat cu 1.788 de camere, mai mare decat Vaticanul, si a cheltuit milioane pe masini si pe scaune de toaleta placate cu aur. In garajul sau se afla peste 3000 de automobile dintre cele mai rare, mai scumpe, mai frumoase si mai rapide. Sultanul detine o impresionanta colectie de masini de peste 5000 de autovehicule, circa 350 de modele Rolls-Royce, opt McLaren F1, sase Dauer 962 LM, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 si numeroase alte modele Ferrari, Mercedes, Aston Martin, Porsche si Bentley, care sunt asezate frumos in cinci garaje imense a cate doua nivele fiecare si reprezinta mandria sultanului.

4. Regele Abdullah – 18 miliarde de dolari

Regele Abdullah domneste intr-o tara care controleaza 20% din rezervele de petrol ale lumii. El a devenit rege al Arabiei Saudite in 2005. Acesta a infiintat doua universitati, dintre care una este pentru fete.

Regele detine sute de palate si conace generoase din toata lumea si are 13 neveste si 35 de copii.

 

 

5. Khalifa bin Zayed Al Nahyan – 15 miliarde dolari

Khalifa bin Zayed Al Nahyan, presedintele Emiratelor Arabe Unite, are o avere de 15 miliarde dolari. Averea lui vine de la aprovizioanarea cu petrol a Emiratelor Arabe Unite, care aparent nu se termina niciodata.

 

 

 

 

6. Prim-ministrul Dubaiului – 4 miliarde de dolari

Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducatorul Dubaiului are o avere de 4 miliarde de dolari, datorita resurselor de petrol ale imensei tari in care troneaza. Maktoum detine o vila imensa in Monaco in valoare de 308 milioane de dolarin si cel mai mare iaht din lume. O avere in valoare de 7,5 miliarde de dolari s-a pierdut o data cu venirea crizei financiare mondiale.

 

 

 

7. Printul Hans-Adam II de Liechtenstein – 4 miliarde dolari

Printul Hans-Adam s-a nascut in bogatie si putere. Familia lui detine grupul bancar LGT, o societate de administrare a activelor, care are aproape 20 miliarde dolari in administrare. Printul detine una dintre cele mai scumpe colectii de arta private din lume. In Germania, Hans Adam al II-lea are un castel inconjurat de sute de kilometri patrati, pe care se face agricultura de performanta. Printul detine proprietati si pe continentul nord american. In Texas, are o ferma agricola, Rice Tech, care produce o varietate de orez basmati obtinut din culturi transgenice. Suveranul din Liechtenstein a cerut si restituirea celor doua castele pe care le-a mostenit de la tatal ssu, aflate in Republica Ceha. Inconjurate de un domeniu ce se intinde pe 1300 kmp, “Lednice“ si “Valtice“ au fost confiscate in 1945, impreuna cu numeroase opere de arta care se gaseau in ele.

8. Emirul din Qatar – 2,5 miliarde de dolari

Casatorit cu 3 neveste el are 24 de copii. Isi indeparteaza tatal de la putere printr-o lovtura de stat. Are peste 60 de miliarde de euro pe care ii investeste peste tot in lume. Detine 10% din banca elvetiana Credit Suisse. Studiile elementare si le-a facut in Qatar si apoi la Academia Militara din Anglia. Este cunoscut mai mult ca fondator al Canalului Al Jazeera si pentru gesturile sale excentrice. In septembrie 2009, i-a promis jurnalistului irakian Muntadhar al-Zaidi (care a aruncat cu un pantof in presedintele SUA George W. Bush) un cal. Ultima achizitie: 17% din noua banca ce va iesi in urma fuziunii Alpha Bank- Eurobank. Este Hamad bin Khalifa al-Thani (59 de ani)- emirul micului stat Qatar.

9. Regele Mohammed al-VI-lea din Maroc – 2,5 miliarde de dolari

Regele Mohamed al VI-lea din Maroc a fost nascut in bogatie, putere si autoritate. Averea lui neta se ridica la 2,5 miliarde de dolari. Nu se uita la bani, atunci cand vine vorba de masinile sale. In 2009, a inchiriat un avion pentru a-si transporta Aston Martin-ul din Maroc in Anglia, pentru reparatii.

 

 

 

10. Sebastian Pinera presedintele chilian – 2, 4 miliarde de dolari

Cel mai „sarac” miliardar, Sebastian Pinera, are in cont 2,4 miliarde de dolari. Acesta a fost implicat in managementul mai multor companii importante, precum Apple Chile, Chilevision si LAN, operatorul de zbor chilian – investitiile au contribuit serios la sporirea averii sale. In 2010, a devenit „CEO” al intregii natiuni chiliene, adica…presedinte. In acelasi an, economia tarii a crescut cu 5,2% – dovada ca abilitatile sale financiare au putut fi fructificate si in mediul politic. Cel mai bogat om din Chile se situeaza pe locul 488 in topul Forbes al miliardarilor.

11. Prim-ministrul Libanului Saad Hariri – 2 miliarde de dolari

Saad Hariri, prim-ministrul Libanului are o valoare neta de 2 miliarde dolari pe care a mostenit-o in mare parte de la tatal sau, care, de asemenea, a servit ca prim-ministru. Fiul fostului prim-ministru libanez asasinat Rafik Hariri, Saad Hariri face parte din Parlamentul Libanului si conduce grupul Saudi Oger, cu afaceri in constructii, telecomunicatii, IT sau imobiliare. In Romania, grupul Saudi Oger a fost actionar in cadrul companiei Zapp, vandute acum cateva luni catre Cosmote.

 

12. Presedintele Pakistanului – 1,8 miliarde de dolari

1,8 miliarde de dolari este averea presedintelui Pakistanului, Asif Ali Zardari, supranumit de criticii sai „Mister 10%“ pentru comisionul pe care obisnuieste sa-l solicite. Este suspectat de spalare de bani, pentru care ar putea raspunde, la incheierea mandatului, in Elvetia.

 

 

 

 

13. Printul Albert al II-lea de Monaco – 1 miliard de dolari

Viata privata a printului este mai amplu dezbatuta in presa de scandal decat averea sa. Societatea Bains de Mer, care gestioneaza activele familiei regale, poseda, printre altele, cazinoul si opera din Monte Carlo.

 

 

 

 

14. Sultanul Qaboos bin Said al Said din Oman – 700 milioane de dolari

Cu o avere personala de 700 milioane de dolari, sultanul Oman este cel de-al paisprezecelea bogat sef al statului din lume. De asemenea, cunoscut sub numele de Qaboos bin Said al Said, sultanul isi petrece cea mai mare parte a timpului petrecand intr-unul din palatele sale si in cele 5 mega iahturi.

 

 

15. Regina Elisabeta a II-a – 450 milioane de dolari

Ocupand locul 15 in lista noastra al celor mai bogati sefi de stat din lume, Regina Angliei are o avere neta in valoare de 450 milioane de dolari; suma totala nu include bijuteriile coroanei si nici colectia regala de arta.

Din punct de vedere tehnic, Regina detine toata Anglia, Canda, India si Australia.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos