Traian Basescu il ataca pe Fenechiu: Deplasarile presedintelui cu avionul nu costa 7 milioane €

574

1traian basescuPresedintele Traian Basescu a declarat ca afirmatia privind bugetul de stat ar suporta anual 7 milioane euro costurile pentru aeronova TAROM Airbus A-130 inchiriata pentru deplasarile externe ale sefului statului, este o minciuna.

„Mi s-a parut atat de necinstit faptul ca se spunea public: «cheltuim sapte milioane de euro pe an ca sa mearga presedintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Pai, asta e o minciuna, avionul acela, atat costa intretinerea lui indiferent ce faci cu el. (…) Acel avion, in lipsa deciziei de a fi vandut, statea in hangar cu aceste costuri. Faptul ca atunci cand aveam deplasari il inchiria Presedintia ii mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion”, a spus presedintele.

El a subliniat ca „este nepermis” pentru presedintele Romaniei ca in timp ce este intr-o vizita externa sa nu se poata deplasa rapid in tara atunci cand este un dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie sa semneze instituirea starii de urgenta.

De asemenea, el a aratat ca pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicatii speciale, care ii sunt necesare avand in vedere statutul de tara membra NATO a Romaniei si faptul ca oricand poate avea loc o criza majora la acest nivel.

„Eu am urmatoarea problema care tine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, daca in timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereste, in Romania apare un dezastru. Ce fac? Spun ca eu nu pot veni pentru ca astept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un presedinte care are atributiunile pe care le are Presedintele Romaniei. Deci presedintele Romaniei trebuie sa fie capabil ca, unu, pe timpul zborului sa aiba comunicatiile pe avion, pentru ca oricand se poate intampla ceva in NATO, cu trupele din teatrele de operatii, oricand poate fi un dezastru. Presedintele trebuie sa fie in masura sa plece imediat spre tara daca apare un dezastru, o catastrofa, un cutremur, un eveniment. Nu poti sa spui pe urma romanilor stiti, nu am putut sa vin sa institui starea de urgenta, sa dau Armatei dispozitiile care trebuiau date, sa mobilizez structurile de securitate pentru ca nu am avut avion decat peste opt ore. Asa ceva niciun presedinte nu poate justifica”, a afirmat Basescu.

„Probabil va trebui sa luam in charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat”, a mai afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oara in ultimii ani cand seful statului efectueaza o deplasare externa fara a utiliza aeronava inchiriata special de la TAROM.

„Domnul presedinte Traian Basescu va efectua deplasarea la Bruxelles cu un zbor de linie al companiei TAROM”, a precizat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului.

Oprea a refuzat sa mentioneze care sunt motivele pentru care presedintele a optat pentru aceasta varianta de deplasare si nu va mai fi inchiriata de la TAROM aeronava Airbus A-130 pe care Basescu a folosit-o in ultimii ani pentru deplasarile externe.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent ca TAROM ar trebui sa renunte la aeronava prezidentiala Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

El a spus, potrivit Realitatea.net, ca aeronava prezidentiala face anual o gaura de 7 milioane de euro in bugetul TAROM si ca renuntarea la aceasta ar aduce economii importante companiei care are pierderi de 50 de milioane de euro anual.

TAROM va face o propunere Administratiei Prezidentiale privind aeronava folosita de presedinte, care are cele mai ridicate costuri de mentenanta, a spus ulterior ministrul Fenechiu, fara sa detalieze, el declarandu-se surprins ca aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat.

Intrebat daca aeronava ar trebui vanduta, ministrul Transporturilor a afirmat ca a avut o discutie cu membrii Consiliului de Administratie, ca exista o strategie privind aeronavele Airbus 310, dar a solicitat sa nu i se ceara alte amanunte pana nu este luata o decizie de catre Consiliul de Administratie.

„Este o aeronava proprietate a companiei Tarom, folosita – ziceti dumneavoastra – de Administratia Prezidentiala, pe care platim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanta, fara costuri de operare”, a spus ministrul Transporturilor.

„Va asigur ca nu ma opun niciunei actiuni, pentru ca aceea nu e aeronava prezidentiala, aeronava prezidentiala nu mai exista din 2010, cand acea aeronava de 38 de ani nu a mai putut fi reparata din lipsa de fonduri. Ce folosesc eu de la Tarom este un avion pe care il inchiriem charter, daca vreti, nu este o aeronava la dispozitia presedintelui Romaniei”, a precizat ulterior Basescu.

Guvernul nu-i va retrage presedintelui Traian Basescu avionul cu care se deplaseaza la intalniri oficiale, ci cauta o solutie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi sa fie reduse, iar gradul de siguranta sa creasca, a declarat saptamana trecuta si premierul Victor Ponta.

„Stiu si eu de costul acela de 7 milioane. Problema este ca acum la Tarom este un management privat, care nu e sub controlul ministerului si, sigur, ia masuri pentru eficientizarea companiei. Eu cred ca trebuie gasita o solutie in perioada urmatoare, e absolut normal ca presedintele Romaniei, pana la urma si primul-ministru, sa aiba un avion cu care sa se deplaseze la intalnirile oficiale, nu e vorba ca se duce in plimbari. Inteleg insa conditiile actuale sunt extrem de neeficiente. E un avion mai vechi si poate ca o sa gasim impreuna o alta solutie. Nu e vorba aici sa-i luam avionul domnului Basescu. incercam insa sa avem costuri cat mai mici si o siguranta cat mai mare”, a spus Ponta.

Administratia Prezidentiala a solicitat in 2010 Tarom sa efectueze cursele speciale pentru deplasarile si vizitele externe ale sefului statului, compania de stat punand la dispozitie pentru acestea unul dintre cele doua avioane Airbus A 310, achizitionate la inceputul anilor ’90.

Compania Romavia care opera vechea aeronava prezidentiala, un Boeing 707 vechi de 39 de ani care nu mai indeplinea nici standardele de zgomot la nivel european, a anuntat in 2010 ca nu mai poate efectua deplasarile presedintelui ca urmare a situatiei financiare dificile a regiei.

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos