Traian Basescu da cartile pe fata! A recunoscut ca scrisul din notele informative date Securitatii ii apartin! Dosarul a ajuns in instanta!

108

Traian Basescu si-a vazut dosarul de la CNSAS cu doar cateva zile inainte alegerilor europene si ar fi recunoscut ca notele informative olografe ii apartin, spun pentru Europa Libera surse din institutie. Dosarul a fost inregistrat miercuri la Curtea de Apel Bucuresti.

Anterior, Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta contine, potrivit informatiilor Europa Libera, descrierea documentelor gasite in diverse dosare despre Traian Basescu, copii ale notelor informative, atat olografe, cat si cele redactate de ofiterul de Securitate in urma discutiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului si corespondenta dintre diverse institutii.

Faptul ca Traian Basescu a recunoscut ca este scrisul sau pe acele note informative nu este obisnuit, spune sursa. in general, cei care sunt intr-o astfel de situatie fie neaga, fie spun ca sunt falsuri si cer expertize grafologice.

Asa cum a scris Europa Libera, Traian Basescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus si de acesta ulterior ( ”colaborare, colaborare, dar nu exista angajament”). Pe de alta parte, Basescu a negat faptul ca ar fi avut numele de cod ”Petrov”, asa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvaluit ca Traian Basescu are un dosar de retea, dar ca acesta contine doar copertile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite in dosarele altor persoane care aveau dosare de urmarire informative (DUI).

Traian Basescu ar fi fost racolat in perioada in care era student la Institutul de Marina din Constanta.
CNSAS a facut, in 10 mai, precizari legate de procedura, in cazul dosarului privind stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii pentru Traian Basescu, la o zi dupa ce a decis trimiterea dosarului in instanta si dupa ce in presa au aparut informatii pe aceasta tema. CNSAS mentioneaza inclusiv ca o persoana poate fi considerata colaborator/lucrator al Securitatii numai in urma pronuntarii, de catre instanta competenta, a unei hotarari definitive care sa ateste aceasta calitate.

„Colegiul a adoptat nota de constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaboratoral Securitatii pentru urmatoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European – 1 persoana”, a anuntat CNSAS.