Traian Băsescu, despre decizia Senatului de a respinge solicitarea ANI de încetare a mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu

271


de Marius Fratila
Publicat la: 31.10.2012 13:33
Ultima actualizare: 31.10.2012 13:55


Mediafax//Razvan Chirita

Preşedintele Băsescu a fost întrebat, în conferinţa de presă comună cu Martin Schulz, despre decizia Senatului privind respingera solicitării ANI de încetare a mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, şeful statului răspunzând că nu mai comentează astfel de lucruri „de foarte multă vreme”.

„Nu comentez, după cum ştiţi, de foarte multă vreme”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele PE, Martin Schulz, a precizat că a discutat despre cazul Diaconu în întrevederea cu preşedintele Băsescu de la Palatul Cotroceni.

„Am fost întrebat deja la Parlament despre acest caz şi trebuie să vă răspund că l-am discutat şi cu preşedintele. Este dificil să fac comentarii. Nu am informaţii detaliate despre caz, cred că ar trebui ca decizia Curţii să fie respectată, dar nu ştiu motivele pentru care Senatul a respins-o. De aceea nu pot să comentez. Eu aparţin acelor politicieni care spun că nu pot comenta chiar totul, mai ales dacă nu au cunoştinţă despre un lucru”, a spus Schulz, fiind întrebat ce părere are despre faptul că o decizie irevocabilă a Curţii de Casaţie şi Justiţie a fost încălcată de Senatul României în cazul Diaconu.

Plenul Senatului a respins, marţi, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.

În intervenţia sa, senatorul Mircea Diaconu (PNL) a subliniat că, aşa cum a constat Curtea de Apel, el a fost de bună credinţă şi a procedat legal atunci când s-a adresat pentru un punct de vedere Senatului, respectiv Comisiei juridice din această Cameră legislativă.

„Veţi hotărî cum veţi crede de cuviinţă, dar mi-ar plăcea, aş fi încântat dacă, aşa cum multă lume din ţara aceasta îşi doreşte o Românie în picioare, îmi doresc şi un Senat tot în picioare”, le-a spus el, luni, colegilor de Senat.

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a susţinut că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos