Traian Basescu este de parere ca un conflict militar in Siria trebuie evitat! Vezi toate declaratiile presedintelui!

786

1basescuPresedintele Traian Basescu a declarat ca un conflict militar in Siria trebuie evitat, din cauza riscurilor majore existente, potrivit mediafax.ro.

Toate DECLARATIILE PRESEDINTELUI

– Cu ocazia summit-ului G20, 11 state membre au adoptat o declaratie comuna privind Siria. In urma consultarii cu alte institutii ale statului, am decis ca Romania sa se ralieze pozitiei acestor state. Cele 11 state semnatare ale declaratiei sunt: Australia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudita, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA.

– Constata ca norma internationala impotriva utilizarii armelor chimice este universala, respectiv ca nu se face deosebire intre tarile care au ratificat si cele care nu au ratificat aceasta norma.

– Declaratia condamna in modul cel mai ferm atacul cu armele chimice din 21 august, din suburbiile Damascului, si tine responsabil guvernul sirian. Semnatarii fac apel la un raspuns ferm din partea statelor membre in asa fel incat astfel de drame sa nu se mai repete.

– Declaratia cere expertilor ONU sa prezinte cat mai curand cu putinta rezultatul anchetei pe care au desfasurat-o cu privire la atacul din 21 august, din zona Damascului. Extrem de important este ca initiatorii fac responsabili in mod egal si regimul si insurgenta de moartea a peste 100.000 de cetateni sirieni, de faptul ca peste 2 milioane de persoane au devenit refugiati si aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor.

– Semnatarii se angajeaza nu numai pentru o solutie politica a momentului, ci si pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, ceea ce este extrem de important in contextul in care se pune problema impartirii Siriei, si pentru o solutie democratica

– Declaratia face apel sa fie garantat accesul personalului care asigura asistenta medicala si umanitara.

– Romania se raliaza acestei declaratii. As vrea sa mai dau un element, declaratia lasa deschise ambele optiuni: chiar daca in cea mai mare parte a declaratiei se vorbeste despre ONU, Geneva si solutii politice si se recunoaste ca solutia militara nu este viabila pentru Siria, nu se exclude complet varianta unui atac fara trupe la sol.

– Solutia militara implica riscuri majore, in primul rand de reactie a Damascului, iar in al doilea rand de extindere a riscului la nivel regional. De aceea, conflictul militar trebuie evitat. Chiar daca se va utiliza solutia militara, se va utiliza impotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviatiei siriene, urmand sa se evite resursele chimice, pentru ca asta ar duce la un dezastru in zona.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos