Traian Băsescu la 61 de ani. Momentele DRAMATICE care i-au marcat viaţa în 2012

300

Anul 2012 a început dramatic pentru preşedinte, care a forţat demisia medicului Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, scânteia care a aprins protestele antiprezidenţiale şi antiguvernamentale din ianuarie.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO pentru a vedea momentele care au marcat viaţa preşedintelui în 2012, în IMAGINI

„Aştept ca domnul Arafat să-şi înţeleagă rostul de secretar de stat. Ar fi regretabil să-şi prezinte demisia”, a declarat Băsescu în direct la Realitatea TV, în disputa pe tema proiectului legii sănătăţii.

RĂZBOI BĂSESCU- RAED ARAFAT la Realitatea TV: Să nu creeze o psihoză publică! VIDEO

Protestele de stradă care au izbucnit în special în Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării l-au pus la încercare pre preşedinte. Zile în şir, protestatarii au înfruntat frigul şi au ieşit în Piaţa Universităţii, unde s-au ciocnit cu jandarmii.

Pe fondul protestelor, proiectul legii sănătăţii a fost retras, iar ulterior, Raed Arafat a revenit în Ministerul Sănătăţii. preşedintele a rămas la Cotroceni, dar guvernul lui Emil Boc a demisionat, în februarie, pentru a face loc echipei lui MIhai-Răzvan Ungureanu.

COD PORTOCALIU LA GUVERN: EMIL BOC ŞI-A DAT DEMISIA. Cătălin Predoiu, INTERIMAR

Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu a rezistat doar câteva luni, până în aprilie, înainte de a fi doborât de o moţiune de cenzură votată inclusiv de cei care cu câteva zile înainte erau susţinători ai guvernării. Noua situaţie l-a determinat pe Băsescu să facă ceea ce anunţase că nu va face niciodată. Să îl desemneze premier pe unul dintre rivalii săi politici, liderul PSD Victor Ponta. Finalul lunii aprilie a fost, practic, începutul unei convieţuiri politice cu scântei.

Băsescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta

Convieţuirea nereuşită s-a sfârşit, aşa cum era de aşteptat, cu o separare. Parlamentul controlat de majoritatea USL l-a suspendat pe preşedinte din funcţie la începutul lunii iulie, acuzându-l că a încălcat Constituţia. Nu înainte de a pregăti, atent, terenul pentru atac, prin înlocuirea celor doi preşedinţi ai camerelor şi a Avocatului Poporului. Locul lui Băsescu la Cotroceni a fost luat de preşedintele Senatului, Crin Antonescu. A fost doar începutul unei veri lungi.

TRAIAN BĂSESCU A FOST SUSPENDAT

Luna iulie a fost una otrăvită. Pe fondul campaniei pentru referendum, USL a fost nevoită să se încline sub presiunea criticilor străine – UE şi SUA – şi să admită necesitatea unui cvorum la consultarea populară pentru demiterea preşedintelui. Era singura şansă de supravieţuire a preşedintelui, aflat la un minim al popularităţii după un mandat şi jumătate. Pe 29 iulie, preşedintele a reuşit încă o dată să câştige lupta politică, în ciuda înfrângerii suferite pe fond. O majoritate zdrobitoare a românilor prezenţi la urne au votat pentru demiterea lui Băsescu, dar numai 46,2% din totalul cetăţenilor cu drept de vot au participat, astfel că referendumul a fost invalidat. Decizia finală a invalidării a fost luată însă de Curtea Constituţională, după lungi tergiversări, abia pe 21 august.

CCR A INVALIDAT referendumul. Traian Băsescu revine la Cotroceni

Abia reveni la Cotroceni, Traian Băsescu a avut un moment de respiro. Nunta fiicei sale, Elena Băsescu cu Bogdan Ionescu, unul dintre evenimentele mondene ale anului, care s-a desfăşurat la palatul Snagov pe 1 septembrie. La finalul ceremoniei religioase, Traian Băsescu le-a spus jurnaliştilor: „A plecat fata lui tata”. Întrebat dacă îşi doreşte nepoţi, preşedintele a răspuns:”Da, da!”.

10 FOTOGRAFII ULUITOARE de la nunta Elenei Băsescu

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos