Traian Basescu: Ponta si Antonescu nu au inteles nimic din ce au facut in vara anului trecut! Vezi toate declaratiile presedintelui!

457

1traianTraian Basescu a declarat ca Victor Ponta si Crin Antonescu au demonstrat de la semnarea acordului de coabitare ca nu au inteles nimic din ce au facut in vara anului trecut, potrivit mediafax.ro.

Toate declaratiile presedintelui:

Despre sedinta CSM

– Felicit CSM pentru promptitudinea cu care a raspuns cererii unui procuror de a-i apara reputatia. Asta inseamna ca politicul nu poate face si nu poate spune orice vrea.

Despre acordul de colaborare institutionala

– Am transmis CSM-ului o copie a acordului de coabitare, desi acordul se afla de pe 14 decembrie 2012 pe site-ul presedintiei.

– Multi se intreaba de ce a fost necesar acest acord. Va aduceti aminte reactia cancelariilor straine in urma loviturii de stat din 2012. Din pacate, actorii loviturii de stat, Victor Ponta si Crin Antonescu, au castigat zdrobitor alegerile.

– Ei au demonstrat de la semnarea acordului ca nu au inteles nimic din ce au facut in vara anului 2012. Amandoi sunt ca niste bebelusi in ceea ce priveste functionarea institutiilor statului.

– Este nevoie sa citez ce scrie in acord. La capitolul independenta justitiei scrie: Respectul pentru valorile constitutionale si pentru institutiile fundamentale ale statului, incepand cu justitia, care nu trebuie sa fie atacata si astfel delegitimata. Mi se pare ca azi CSM a judecat un astfel de caz din partea semnatarului acestui act.

– Un alt punct: numirea in functia de Avocatul Poporului a unei persoane independente

– Domnul Ghita trebuie sa purceada la cumpararea unei televiziuni care sa-i serveasca lui Ponta. Din pacate, am inteles ca abia azi Avocatul Poporului a anuntat ca va analiza acest caz.

– Acesti oameni nu vor respecta nici constitutia, nici legile, la fel cum nu au respectat constitutia si legile cand au pus in practica lovitura d stat esuata din 2012.

Despre nominalizarea procurorilor

– Am sustinut fara rezerve ideea ca Executivul sa fie eliminat din acest proces si la fel cum este la judecatorii de la Inalta Curte de casatie, CSM-ul sa fie cel care face aceste propuneri.

– Era bine ca ministrul Justitiei sa aiba o discutie cu mine pe nominalizari. As fi avut o singura intrebare: Ai tinut cont de propunerea sefului institutiei respective, fie ca e DIICOT, DNA sau Parchetul General? Am sustinut propunerile care au avut sustinerea acestora din urma si am fost reticent la cele venite direct de la ministrul Justitiei.

– Am o singura propunere, pentru un adjunct de sef de sectie, care a fost sustinut de Daniel Morar, si caruia nu i-am dat rezultat. Am avut insa dubiile mele. Sa speram ca noile numiri vor clarifica lucrurile.

Despre politica externa

– Acordul obliga la consultarea presedintelui la orice deplasare, atat la Consiliul UE, cat si in deplasarile individuale ale premierului.

– Singura deplasare la care am discutat a fost in cea in germania.

– Ponta a facut greseli in toate deplasarile sale in strainatate. Ponta a tinut sa se duca in Azerbaidjan. Rezultatul a fost extraordinar: a pierdut Nabucco. A fost in Kazahstan, rezultatul a fost extraordinar: a cedat 400 de milioane de dolari din datoria fata de Romania.

– Ponta s-a plimbat cu avionul. Nu-i putin lucru sa te dai cu avionul, eventual pe banii lui Ghita.

– Legat de declaratiile privind Siria, Ponta a dat o lovitura puternica sansei noastre de a fi parte a solutiei si nu parte a problemei.

Despre acordul de coabitare

– Acordul a devenit parte a MCV-ului, cancelariile l-au luat in serios. Ceea ce va spun cu certitudine este ca pe punctul de cea mai mare sensibilitate, care este justitia si statul de drept, nu voi face nicio concesie. Pentru ca inseamna ca impreuna am semnat, ca trecem sub tacere tot ce se intampla in neregula in subrezirea statului de drept in Romania, in revenirea clientilor politici, in functii de conducere, in parchete. Asa ceva nu voi accepta.

– Ar fi dramatic sa facem pasi inapoi, sa revenim la vremea Stanoiu-Nastase&Co, acum, in 2013. Cei doi lideri au reusit sa decredibilizeze consistent progresele statului roman din ultimii ani, prin atitudine, fapte, prin minciuna. Limbajul dublu este catastrofal pentru Romania. Nu poti sa spui una la Paris si alta la Bucuresti, una la Bruxelles sau alta in Parlamentul Romaniei. Oamenii acestia sacrifica interesele de credibilitate ale Romaniei pentru interesele lor interne. Mint si batjocoresc statul de drept, in principiu.

– Nu-mi voi mentine semnatura pe un acord prin care sa-i mintim pe partenerii nostri. Nu pot sta in remorca unui mitomam, cum e Ponta, si sa fim amandoi etichetati. Ponta este un Oprescu de mai proasta calitate. Nici ala nu face nimic si tot cu smecherii de pe malul Dambovitei. Se pare ca Ponta nu este de pe malul Dambovitei si este mai neevoluat.

– Cand voi decide sa-mi ridic semnatura, o voi face cu toata convingerea. Nu voi ezita sa-mi retrag semnatura de pe un acord care a ramas gol.

Despre dosarul referendumului

– Am citit parte din rechizitoriu. Il voi citi integral pana maine, pentru ca el prezinta o epopee a furtului in campanie. Cu acelasi mecanism au mai furat o data, cel putin in 2009, la alegerile prezidentiale. PSD-ul a utilizat acelasi mecanism de furt si tot ei strigau: noi am furat mai putin. In 2009 am stiut ca s-au intamplat lucrurile acestea, dar nu am avut probe. Eu am avut atunci un singur reprezentant in sectiile de votare si stiu ca si atunci au fraudat masiv voturile.

– Nu Dragnea trebuie sa fie tinta, ci cum promovam o legislatie care sa nu mai permita furtul la alegeri. DNA-ul ne-a facut un serviciu extraordinar: a avut rabdarea sa ancheteze un numar mare de sectii in care s-au facut fraude. Intrebarea este: Suntem capabili sa generam o lege care sa previna fraudarea alegerilor, cel mai important act politic al cetateanului?

– Nu vreau sa-i spun dosar politic, dar este un dosar care face o poza a celui mai important act politic dintr-un stat democratic: alegerile.

– Resping afirmatiile ca au fost anchetati cei care au votat pentru demitere. Nu, au fost anchetati cei care au incalcat legea. Cred ca acest rechizitoriu, care aduce probe si fapte, trebuie sa serveasca pentru o noua lege.

Raspunsuri la intrebari:

– Miercuri, astept o analiza cinstita a acestui acord de cooperare interinstitutionala, care sa se finalizeze cu un document agreat de ambele parti, care sa constate nerespectarile din acord. Pe urma il voi vedea eu si premierul si ni-l vom insusi sau nu. Dar, daca nu va fi o analiza cinstita, foarte greu sa mergem mai departe. Foarte greu.

– S-au intamplat si lucruri bune, s-a tinut cont de acord in unele aspecte.

– Efectele denuntarii pactului sunt decredibilizarea Romaniei. Denuntarea lui de o parte trebuie facuta daca a ramas fara continut. Daca nu l-as denunta, as fi ca si Ponta sau Crin Antonescu. Nu-mi pot permite sa o mai iau de la capat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos