Traian Basescu: Am potential mult mai mult decat premierul Victor Ponta! Vezi toate declaratiile presedintelui!

560

Presedintele Traian Basescu a declarat ca merge la Consiliul European de la Bruxelles pentru ca are un potential mult mai bun decat premierul Victor Ponta si poate servi mai bine interesele Romaniei.

El a spus ca a decis sa mearga la Consiliul European intrucat este un moment dificil din punct de vedere economic.

„Este un moment dificil, din punctul nostru de vedere, dar si din punctul de vedere al celorlalte state, pentru ca nimeni nu este multumit de cum arata propunerea de buget lansata de presedintele van Rompuy. As fi considerat ca nu mi-as fi facut atributiunile constitutionale daca as fi pasat raspunderea catre primul-ministru, care nu poate avea decat o responsabilitate delegata. Stiu ce pot sa fac din punct de vedere al capacitatii de negociere in interiorul UE si stiu ca am potential mult mai bun decat Victor Ponta si pot servi interesele Romaniei mult mai bine decat ar putea sa o faca premierul, din motive pe care nu insist sa le enunt”, a afirmat seful statului.

Presedintele a mai spus ca niciodata nu va fugi de exercitarea atributiunilor constitutionale pentru a-si proteja pielea.

„Stiu responsabilitatea uriasa pe care o am si trebuie sa mi-o asum la fel cum intr-un moment la fel de dificil mi-am asumat public anunturi neplacute pentru populatie. Stiam toate riscurile si implicatiile, dar era obligatia mea de sef al statului sa imi asum aceasta obligatie ca romanii sa nu ajunga ca alte state care asteapta bani din imprumuturi sa isi poata plati salariile si pensiile”, a adaugat Traian Basescu.

Toate declaratiile presedintelui:

• Eu sunt adeptul gasirii unei solutii si cu acest gand plec, ca Uniunea sa aiba buget.

• Discutia dintre mine si premier a avut loc la mine in birou, iar acolo nu se inregistreaza. Dar repet, propunerea lui Van Rompuy este innaceptabila.

• Eu am singura misiune: sa apar interesele Romaniei in context european, si nicidecum printr-un nationalism fara sustinere si care ne elimina din randul statelor credibile.

• In spatiul public se vehiculeaza ideea ca presedintele are datorii la cei care l-au sustinut in vara. Este o dezinformare ticaloasa, pentru ca nimeni nu l-a sustinut pe Traian Basescu, ci cei care au sustinut Romania au sustinut statul de drept din Romania, nu pe Traian Basescu. A mai fost o suspendare in 2007 si nu a fost nicio reactie.

• Fac public o rugaminte catre membrii Parlamentului si catre premier, sa aiba in atentie faptul ca sunt in proces de negociere, premergator sosirii la Bruxelles, si semnalele divergente pot crea confuzie care va fi in defavoarea noastra. Atunci cand se constata semnale divergente intre premier si presedinte membrii Consiliului vor avea dubii asupra reactiei Romaniei dupa terminarea Consiliului.

• Este un moment dificil din punctul nostru de vedere, dar si din punctul de vedere al celorlalte state. Nimeni nu este multumit de propunerea de buget. As fi considerat ca nu mi-am facut atributiile constitutionale daca intr-un moment dificil as fi pasat raspunderea catre primul ministru, care nu poate avea decat o atributie delegata. Stiu ca am potential mult mai mult decat premierul Victor Ponta. Stiu ca pot servi interesele Romaniei mult mai bine. Niciodata nu o sa fug de exercitarea atributiilor constitutionale pentru a-mi proteja pielea.

• Toata Uniunea Europeana se afla in criza economica. Singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar.

• La Bruxelles trebuie sa gasim un compromis care sa ne lase uniti dupa acest consiliu.

• Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020. Daca plecam cu ideea de veto si il si anuntam suntem in afara negocierilor. Nu ne mai cauta nimeni.

• Mecanismul de formare a bugetului Uniunii este complicat si nu e un lucru precis stipulat ca obligatie.

• O initiativa a mea a fost ca TVA sa fie eligibil pe anumite proiecte.

• Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata numai pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte institutii europene.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos