Traian Basescu a transmis un MESAJ de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului!

326

traian basescuPresedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, in care arata ca 27 ianuarie este o zi in care istoria se priveste pe sine.

„Astazi aducem omagiul nostru memoriei victimelor Holocaustului din intreaga lume. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul a devenit un nume generic pentru o tragedie umana de proportii, care a fost justificata printr-o ideologie a urii si a discriminarii rasiale. Fiecare popor isi construieste identitatea intr-un permanent dialog cu istoria. Din pacate, aceasta istorie, in care suntem cu totii implicati, a facut ca Holocaustul sa devina o parte a identitatii poporului evreu. Consacrarea, la nivel international, a unei zile in care cinstim amintirea dramei Holocaustului este un gest necesar de respect si de compasiune, pe care il datoram, in egala masura, victimelor si supravietuitorilor Soah-ului”, se arata in mesajul sefului statului, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Traian Basescu mentioneaza ca, dupa asemenea tragedii umane, „vine un timp al reflectiei, cand suntem chemati sa asumam cu luciditate trecutul”.

„Nimeni nu poate nega efectele devastatoare ale urii rasiale, ale discriminarii si violentei. Daca uneori deciziile politice si legislatia nu sunt suficiente pentru a pune capat manifestarilor extremiste, amintirea crimelor si a mediului care le-a facut posibile poate sa formeze o mentalitate a deschiderii autentice catre celalalt, in care cunoasterea si toleranta sa fie privilegiate si cultivate. Poate, intr-un mod aparent paradoxal, comemorarea Holocaustului, ca expresie ultima a raului in istoria moderna, ne incurajeaza sa implinim ceea ce este bun si drept intr-o societate care doreste sa ramana consecventa cu principiile sale; condamnand violenta si discriminarea, ne exprimam fidelitatea fata de valorile care ar trebui sa ne defineasca actiunile si sa ne orienteze aspiratiile: libertatea, solidaritatea, demnitatea si curajul”, continua presedintele.

„Ziua de 27 ianuarie este o zi in care istoria se priveste pe sine prin prisma celor care au supravietuit ororilor totalitarismului. Mesajul acestei zile este, asa cum spune traditionala rugaciune evreiasca, «Sa ne amintim!». Cred ca numai astfel putem intelege misiunea care ne revine in calitate de cetateni si oameni de stat, intr-o lume a libertatii si a civilizatiei”, se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos