Traian Basescu a trimis inapoi la Parlament spre reexaminare Statutul deputatilor si senatorilor!

428

4 ParlamentPresedintele Traian Basescu a semnat luni cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, exista patru motive pentru care presedintele a trimis legea la reexaminare.

Astfel, „legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea si modificarea statutului deputatilor si al senatorilor, in special in ceea ce priveste incompatibilitatile, conflictele de interese si imunitatea parlamentarilor. La Articolul I, pct. 9, noua lege prevede o serie de incompatibilitati, dintre care unele sunt preluate din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, precizand totodata ca ‘Alte incompatibilitati cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organica’. La Articolul IV din noul act normativ se prevede ca „La data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitii contrare se abroga”. Avand in vedere ca acest domeniu este unul esential pentru stabilirea integritatii demnitarilor si ca textele din noua lege sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative, consideram necesar clarificarea de catre legiuitor a acestor dispozitii si stipularea lor in lege cu claritate si cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si cum se retine in jurisprudenta Curtii Constitutionale. Totodata, apreciem ca nu au fost respectate normele de tehnica legislativa prevazute la Articolul 64 si Articolul 65 din Legea nr. 24/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ce impun determinarea expresa a dispozitiilor normative vizate de abrogare, ceea ce poate determina aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate legislativa”.

Sursa: newsin.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos