Trei copii cu leucemie din Craiova sunt la un pas de moarte datorita INCOMPETENTEI ministrului Sanatatii! Spitalul se confrunta cu ”cea mai mare lipsa de medicamente de pana acum!”

470

Jurnalista Elena Stancu relateaza o discutie pe care a avut-o cu mama sa, Polixenia Stancu, medic oncopediatru la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.  Aceasta a dezvaluit ca trei copii cu leucemie sunt la un pas de moarte, intrucat nu mai sunt medicamente necesare tratamentului, scrie aktual24.ro.

„Se confrunta anul acesta cu cea mai mare lipsa de medicamente de pana acum”, spune Elena Stancu, pe Facebook.

Iata postarea integrala, fara alte comentarii:

„Cand o sun pe mama nu vorbim nici despre noi, nici despre familia noastra, nici despre ce s-a mai intamplat prin Craiova sau despre locurile in care am calatorit.

Cand o sun pe mama vorbim despre cei trei copii cu leucemie care s-ar putea sa moara din cauza ca in spital nu exista citostatice. Mama mea, Polixenia Stancu, e oncopediatru la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova si se confrunta anul acesta cu cea mai mare lipsa de medicamente de pana acum.

Una dintre promisiunile electorale ale PSD a fost ca va reduce preturile la medicamente cu 35% daca va castiga alegerile. PSD a ignorat avertizarile medicilor, pacientilor si firmelor care au spus ca masura e ucigasa si va crea o criza a medicamentelor. Asa ca anul acesta producatorii au retras o serie de medicamente de pe piata romaneasca din cauza preturilor prea mici.

Cei care sufera sunt mama si cei trei copii cu leucemie pe care-i trateaza: o fetita de sapte luni, un baiat de trei ani si jumatate si unul de cinci ani. Mama nu are Asparaginase, de care in martie i-a facut rost din Ungaria Asociatia Little People Romania. Sase flacoane pentru un singur copil au costat 4.617 euro, desi el ar trebui sa le primeasca gratuit prin Programul National de Oncologie. Cele sase flacoane sunt jumatate din cantitatea necesara unui copil.

Mama nu are nici Cytosar si a facut rost de medicament printr-o donatie. A fost mai complicat sa gaseasca o asociatie in contul careia sa vireze banii si care sa cumpere medicamentul din Germania – la un pret mai mare decat daca l-ar fi luat din Romania prin Programul National de Oncologie. Restul flacoanelor au fost cumparate de mame, desi toate sunt sarace si ingropate in datorii. Baiatul de cinci ani e crescut de o mama singura care e somera. Fetita de sapte luni e crescuta de bunica, pentru ca parintii ei sunt plecati in strainatate.

Mama nu are nici Metotrexat, alt citostatic de baza, care a disparut de pe lista de medicamente gratuite, si nici Lanvis, care trateaza leucemiile.

Mama nu se ocupa doar de medicina, ci si de strangere de fonduri si birocratie. Scrie rapoarte inutile catre spital in care cere medicamente de urgenta, suna la asociatii, la biserici si la diversi donatori pe care ii roaga sa-i cumpere din Germania medicamentele care-i lipsesc. Se cearta adesea cu directorul financiar si cu managerul spitalului. Cu managerul mai putin, pentru ca el o evita pe cat posibil.

Ieri seara, mama mi-a spus ca daca o sa-i vina cazuri noi de leucemie, situatia e tragica. N-are cu ce sa-i trateze.

Nu am vorbit cu mama nici despre vacanta, pentru ca mama n-o sa plece anul acesta in concediu. E singurul oncopediatru din judet si n-are pe cine sa lase in locul ei ca sa-i ingrijeasca pe cei trei copii cu leucemie. Vrea sa fie langa ei, sa-i urmareasca dupa fiecare etapa de citostatice, sa jongleze cu dozele, sa le faca punctie osoasa sau rahidiana, interventii pe care nu le poate face nimeni altcineva in afara de ea.

O sa-si ia doar doua-trei zile libere vara asta, desi mama are 71 de ani si ar trebui sa fie la pensie si sa vorbeasca cu mine nimicuri despre ce mai fac vecinii si ce cald a fost ieri”, a scris Elena Stancu pe Facebook.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos