Tudor Giurgiu sterge pe jos cu un oficial din Ministerul Culturii. Tudor Giurgiu: „Aveati vreo 100.000 euro si 75.000 lei in cont, dar nu si 30 de lei pentru bilet la Morometii 2”

Lungmetrajul „Morometii 2”, cu Horatiu Malaele in rol principal, va fi lansat in cinematografele românesti pe 16 noiembrie 2018, având proiectii de gala in mai multe orase din tara, intre care si la Bucuresti. Producatorul Tudor Giurgiu ii face de rusine pe cersetorii de invitatii…din Ministerul Culturii.

Redam, mai jos, postarea integrala de pe Facebook a regizorului si presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu:

Din nou, despre cersetorii de invitatii, din categoria dregatorilor de neam si tara. Ieri, colegele de la birou primesc un telefon de la un consilier din Ministerul Culturii. Dorea sa vorbeasca cu “cineva” despre invitatii la premiera Morometii 2 de saptamina viitoare. Colegele au insistat sa trimita un email.

Si vine mailu’: “Salut…, te rog sa imi confirmi cele 4 invitatii pe numele Ioan Matei la premiera de luni 5 noiembrie de la Sala Palatului”. Am citit si am ramas perplex: wtf is Ioan Matei si de unde manierele astea? Parca-l auzeam dispunind din adincurile cabinetului catre consilier: „Fa si tu rost de ceva invitatii, ce stai asa degeaba? Cum adica nu ne-au trimis? Sa ne dea!” Pentru ca sunt sef. serif. Boss. Pentru ca mi se cade.

Apai, domnule draga, io nu va cunosc. V-am gugalit si imi reiese ca din 2008 sunteti director/supravietuitor mare la Minister, conduceti Directia Cultura Scrisa si Creatie Contemporana. Dupa ultima declaratie de avere aveati vreo 100.000 Euro si 75.000 lei in cont. Va faceau pe dvs.(sau pe colegii subit pasionati de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam si mai scumpe dar inteleg ca preferati varianta budget.

M-am uitat pe site sa vad ce face Directia dvs. Asigura „elaborarea strategiilor si coordonarea programelor nationale in multe domenii, intre care cinematografie si audiovizual”. Cica Directia se implica in „formularea de propuneri pentru dezvoltarea cooperarii cinematografice europene si internationale”. Wow! Hat! Eu n-am citit niciuna care sa vina dinspre dvs, nici din 2008 pina azi, nici inainte. Poate ati fost superprins cu Cultura Scrisa dar va spun sigur ca pe la noi la cinema, strategiile, solutiile, legile, tot noi, astia, artistii, producatorii, le-am scris. Vad ca tot prin intermediul Directiei dvs. festivalurile mari de film din tara primesc finantare de la Minister. Aaaa, o sa-mi spuneti „noi iti dam bani la TIFF, nesimtitule care comentezi”. Da, ne dati pentru ca merita, pentru ca suntem printre cele mai apreciate festivaluri din intreaga lume, pentru ca derulam proiecte educationale si multe altele. si daca tot vine vorba, va rog incercati la anul sa semnam contractul ala mai repede, ca anul asta luarea a 5 semnaturi a durat o vesnicie, de ne prindea Festivalul la usa.

In concluzie, nu prea ma simt obligat sa va confirm cele 4 invitatii. Ba mai mult, va zic ca e o insolenta. Asa cum si la TIFF ma zbat sa caut bani privati din tara si strainatate ca sa putem face festivalul la cote inalte, la Morometii finantarea venita de la stat, prin CNC (bani care nu vin de la buget oricum) e cam de pina in 30% din buget, bani luati pe credit. Ministerul dvs nu si-a onorat nici pina azi obligatiile asumate contractual pentru finantarea filmului, via un studio din subordine. Avind aceasta perspectiva, ce anume credeti ca m-ar fi facut sa va invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu ma cunoasteti suficient inseamna. N-am fost nici la chefuri impreuna, nu m-ati felicitat ever pentru vreun succes al unui festival sau film, regizat sau produs de mine. Invitam pe cine vrem noi, domnule Matei. Pe prieteni, pe Ministrul Culturii (de care, trecind de protocolul firesc, ma leaga si o veche amicitie), pe doamna care ne face curat la birou, pe oameni care se zbat sa promoveze filmele romanesti in toata tara, pe gospodarii din Talpa (Teleorman) care ne-au ajutat sa facem filmul la ei in case. si va mai spun ceva – am intrebat citiva actori din film de ce vor mai multe invitatii decit poate era firesc? Domnule director, stiti ce mi-au zis? Vor sa-si invite doctorii, cei care au grja de ei sau de care, poate, o sa aiba vreodata nevoie. Le-am dat cite bilete vor pentru ca merita. Dvs meritati altceva. intr-o lume normala (tarile scandinave de ex.), gestul dvs ar fi fost incalificabil si ati fi plecat din Minister in secunda doi. Pentru delictul de lipsa de bun simt.

P.S. si pentru ca ziua sa fie completa, au sunat si niste doamne dinspre ICR. Una din ele, expert sau ceva de genul, persoana obscura, ne cersea invitatie si la Premiile Gopo in martie. Doamna, nu intelegi ca n-am? Macar atita am invatat si eu de la Moromete asta… Din 16 noiembrie puteti da bani pe bilet sa vedeti filmul in toata tara.

Tudor Giurgiu sterge pe jos cu un oficial din Ministerul Culturii. Tudor Giurgiu: „Aveati vreo 100.000 euro si 75.000 lei in cont, dar nu si 30 de lei pentru bilet la Morometii 2” was last modified: noiembrie 1st, 2018 by Radu Anghel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre