Arena politica

Tudorel Toader duce disputa sa cu procurorii la un alt nivel: ”Ei nu fac legi, ei doar le aplică. Fiecare să-și vadă de treaba lui!”

Ministrul Justiției a anunțat că va trimite proiectul de modificare a Legilor Justiției la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu și la parchete, pentru că procurorii nu fac legi.

„Nu l-am trimis și nu îl trimit la Ministerul Public și nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secție de procurori, de judecători, și CSM care e garantul independenței justiției și avizator pe legile Justiției. (…) Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să îl primim înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiției este inițiator”, a declarat Tudorel Toader.

Loading...

Ministrul a susținut că a dat dovadă de transparență prezentând propunerile sale și trimițând proiectul pentru a treia oară la CSM: ”Am pus în dezbatere toate problemele sau principalele probleme, direcții, pe data de 23 august, de posibile modificări la pachetul de legi privind Justiția. Fac o precizare. Discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparență, de consultare. Dumneavoastră știți bine că, astăzi, pachetul de legi pleacă pentru a treia oară la CSM”.

Toader a ținut să le dea o replică procurorilor, care i-au criticat dur proiectul de modificare a Legilor Justiției: „În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul și-l însușește, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Știu că procurorii aplică legea. CSM, care are secție de procurori, este cel care avizează conținutul propunerii legislative”.

Sursa: b1.ro

Loading...
Spre TOP