Tudorel Toader dupa chipul si asemanarea lui Grindeanu! Ajuns la Bruxelles, ministrul justitiei face declaratii SOC: „Nu gratierea este solutia pentru aglomeratia din inchisori!”

493

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca gratierea nu este o solutie „miracol” pentru rezolvarea problemei privind aglomeratia din penitenciare.

„Avem 27.234 de detinuti in penitenciare, avem perspectiva deloc placuta a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectiva deloc placuta de a fi condamnati pentru incalcarea conditiilor de detentie. Exista in Parlamentul Romaniei un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse.

Ieri (marti – n.red.) am fost in Parlament si am cerut amanarea discutarii proiectului de lege pentru ca Guvernul sa vina din urma cu masuri complementare pentru ca gratierea nu este solutia miracol, care sa rezolve in prezent si pe viitor problema supraaglomeratiei din penitenciare, iar Comisia juridica a fost de acord si a amanat dezbaterile sa venim din urma cu acel proiect”, a spus ministrul.

De asemenea, el a subliniat ca se depun toate eforturile pentru ca Romania sa iasa din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

„Suntem sub semnul MCV-ului, am demarat actiunile pentru ca toate institutiile implicate in acest MCV sa ne unim competentele, eforturile, pentru a raspunde conditionalitatilor, cerintelor din mecanism. E adevarat ca acolo mecanismul nu prevede conditionalitati obiective, unele sunt cu o alta componenta, ca obiective in miscare, si vom depune toate diligentele sa vedem cum le putem indeplini pentru ca, in final, sa obtinem ridicarea mecanismului”, a aratat Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se afla miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzand participarea la dezbaterea de la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European si discutii cu comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jurova. Printre subiectele care vor fi abordate in cadrul intalnirilor se va afla si viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV.

Comisia juridica a Senatului a amanat, pentru trei saptamani, discutiile privind proiectul Legii gratierii, la solicitarea Ministerului Justitiei, pe motiv ca Executivul va veni cu un set de masuri complementare pentru situatia din penitenciare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos