Tudorel Toader, luat la tinta de Codrin Stefanescu, portavocea lui Dragnea!

311

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat luni ca ii cere ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa retraga de urgenta proiectul de hotarare privind suplimentarea cu 160 de posturi a schemei de personal a DNA.

„Este absolut neverosimil proiectul de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Justitiei prin care se solicita suplimentarea schemei de personal a DNA cu 160 de posturi. Ii solicit d-lui ministru Tudorel Toader sa retraga de urgenta acest proiect de hotarare pentru ca este absolut scandalos in conditiile in care DNA este lovita in ultimii doi ani de scandaluri absolut halucinante”, a declarat luni, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu.

Potrivit acestuia, Toader ar trebui sa astepte instalarea noului procuror-sef DNA.

„Cred ca domnul ministru Tudorel Toader ar trebui sa astepte momentul in care aceasta institutie va avea un coordonator. Noul sef al DNA cu siguranta va face o evaluare vizavi de aceasta institutie si trebuie asteptata si aceasta evaluare si numirea noului sef al institutiei”, a adaugat Codrin Stefanescu.

Secretarul general adjunct al PSD a mai precizat ca proiectul initiat de Ministerul Justitiei a creat „valuri de nemultumire”.

„Sper ca domnului ministru Tudorel Toader sa inteleaga ca subiectul este foarte delicat, iar proiectul initiat de ministerul Justitiei a creat valuri de nemultumire in randul opiniei publice”, a conchis Stefanescu.

Este al doilea atac, luni, venit din partea unui important membru PSD la adresa lui Toader. Primul a fost lansat de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Atacurile au loc in contextul in care Tudorel Toader refuza sa promoveze o ordonanta de amnistie si gratiere.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, in sedinta din 13 septembrie, proiectul de Hotarare a Guvernului trimis de catre Ministerul Justitiei pentru suplimentarea numarului maxim de posturi pentru Directia Nationala Anticoruptie (DNA) „cu 90 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara, 20 de posturi de specialisti si 50 de posturi de personal auxiliar de specialitate”, in total 160 de posturi.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului MJ, Directia Nationala Anticoruptie functioneaza cu un numar de 260 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara. „Acest numar de posturi este insuficient in vederea realizarii atributiilor specifice activitatii de supraveghere tehnica (gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private). Din cele 90 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara pentru care se solicita suplimentarea, jumatate din acestea sunt destinate serviciilor teritoriale ale directiei care se confrunta cu un deficit de personal in aceasta privinta”, explica Ministerul Justitiei.

De asemenea, MJ arata ca DNA inregistreaza o crestere a activitatii.

„Analiza principalilor indicatori statistici din anul 2017 demonstreaza o crestere a activitatii Directiei Nationale Anticoruptie atat in efectuarea urmaririi penale, cat si in activitatea desfasurata in fata instantelor de judecata. Cresterea volumului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie se reflecta in cauzele noi inregistrate in anul 2017, respectiv 3668, numarul total de dosare in curs de solutionare de catre procurorii Directiei fiind de 11.234. Schema de personal a Directiei Nationale Anticoruptie la finele anului 2017 era ocupata in proportie de 93.39% (735 posturi ocupate din cele 787), unele persoane avand raporturile de munca suspendate ca urmare a unor situatii obiective (concedii de crestere a copilului etc)”, potrivit notei de fundamentare.