Turcan: Nivelul de trai s-a deteriorat fără precedent din cauza guvernării iresponsabile USL

198

Vicepreşedintele PDL spune că ,,dacă ne uităm foarte exact pe preţurile din octombrie 2011, fată de cele de acum, vedem că ne permitem tot mai puţine lucruri, că plătim mai mult pentru produsele de care avem nevoie zi de zi”. Ea a dat exemplul Sibiului, unde preţurile ,,au crescut cu 50-70%”, iar uneori chiar ,,s-au dublat”.

,,La Sibiu, de exemplu, preţurile au crescut cu 50-70%, uneori chiar s-au dublat. Deşi am fi tentaţi să spunem că preţurile sunt la fel, statistica ne arată că nu este așa. Dimpotrivă. Să luăm doar câteva exemple: la cartofi, anul trecut kilogramul costa în pieţele din Sibiu între 0,6 și 1 leu, acum preţul este de 1-1,5 lei. Ceapa – 1,5-2 lei/kg anul trecut, 2-2,5 lei în acest an. Lapte – 2-2,4 lei/l anul trecut, 2,5 lei anul acesta. Preţul cărnii de porc în viu, anul trecut, 6-7 lei/kg, acum este 8 lei/kg. La pui, anul trecut, 7-8 lei/kg, acum a urcat la 9 până la 14 lei/kg. La brânzeturi, preţurile oscilau anul trecut între 10 și 12 lei/kg, acum sunt de două ori mai mari – până la 20 de lei per kg la unele sortimente”, a punctat democrat-liberala.

În ceea ce priveşte preţul utilităţilor, vicepreşedintele PDL susţine că acestea s-au majorat în câteva rânduri, nu numai din cauza programului de creştere a accizelor, ci ,,mai ales” din cauza devalorizării accentuate a leului. ,,Preţul utililităţilor – electricitate, gaze – s-a majorat în câteva rânduri de la începutul anului, nu numai din cauza programului de creştere a accizelor, ci mai ales din cauza devalorizării accentuate a leului în raport cu moneda europeană. Astfel, toate preţurile care sunt stabilite în euro, pentru că depindem de importurile de gaze şi energie – au explodat în acest an”, a menţionat ea.

Raluca Turcan a precizat că ,,dacă un român are, în octombrie 2012 un loc de muncă şi chiar nu este ameninţat de perspective şomajului, iar salariul lui a rămas același de anul trecut, se cheamă că acel român traieşte mai rău ca anul trecut”. ,,Două sunt explicaţiile: pe de o parte, suma neta este erodată de inflaţia aproape dublă din acest an, deci suma este mai mică, realmente cu 5%. Cu alte cuvinte, 1000 de lei de anul trecut înseamnă 950 de lei acum, chiar dacă pe hârtie avem tot 1000. Pe de altă parte, cu această sumă de bani, cumpărăm mai puţine produse de aceeaşi calitate sau aceeasi cantitate, dar de calitate mai slabă, deci mai ieftine (…)”, a evidenţiat democrat-liberala.

Ea a mai spus că ceea ce se doreşte a fi demonstrat este deterioarea ,,fără precedent” a nivelului de trai al românilor din cauza unei guvernări ,,iresponsabili şi fără viziune”. ,,Ce demonstrăm aici? Deteriorarea fără precedent a nivelului de trai al românilor, din cauza unei guvernări iresponsabile, fără viziune, în care principala preocupare a fost redirecţionarea veniturilor bugetare în scop electoral”, a afirmat vicepreşedintele PDL.

Raluca Turcan a susţinut că guvernului Ponta i-au fost suficiente câteva luni pentru a duce indicii sărăciei din România la cotele ,,cele mai de jos”. ,,Indiferent însă din ce categorie fac parte, românii asistă neputincioşi la o bătălie politică, un război pe viaţă şi pe moarte, declanşat de USL împotriva adversarilor politici, pe frontul căruia îi sacrifică exact pe cei de la care aşteaptă voturi: oamenii de rând”, a conchis Raluca Turcan.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos