UDMR nu este de acord cu o regionalizare care destrama judetele in care maghiarii sunt majoritari!

818

1markoSenatorul UDMR Marko Bela a declarat ca Uniunea nu este de acord cu o regionalizare care va destrama judetele in care maghiarii sunt majoritari, potrivit agerpres.ro.

„Trebuie sa va spun sincer ca eu nu sunt deloc dezamagit daca se amana sau daca nu va avea loc aceasta regionalizare, pentru ca de la inceput am spus ca nu sunt de acord cu reorganizarea administratiei noastre, in asa fel incat sa complicam si mai mult birocratia si sa includem intre judete si Guvernul central un alt nivel al administratiei, regiunile”, a declarat Marko Bela, marti, la RFI.

El a atras atentia asupra faptului ca fara modificarea Constitutiei nu se poate face reorganizarea administrativa, iar procesul de modificare a Legii fundamentale nu pare sa aiba loc in acest an.

„Eu nu sunt sigur ca se va face (regionalizarea – n.r.), pentru ca pana acum nu am vazut o conceptie foarte coerenta privind aceasta regionalizare. Nimeni nu a reusit sa explice de ce ar reforma in mod benefic administratia noastra o astfel de reorganizare”, sustine senatorul UDMR.

El considera ca nu este valid argumentul potrivit caruia absorbtia fondurilor europene s-ar imbunatati daca ar avea loc un proces de regionalizare.

„Am auzit si eu acest singur argument (privind eficientizarea absorbtiei fondurilor europene prin regionalizare – n.r.). In rest, in mod neoficial, banuiesc ca ar fi vorba de intentia de a sparge actualele structuri ale judetelor, care dupa unii sunt prea mult inchegate si de a crea alte structuri din partea coalitiei guvernamentale, care sa fie controlate de actualii guvernanti. Dar o astfel de viziune, cum sa spun, de fapt demonstreaza o miopie politica foarte mare, pentru ca vor veni si alte guverne si asa mai departe. Cei care vor sa reformeze administratia trebuie sa gandeasca in perspectiva. Eu nu afirm ca actuala impartire administrativ-teritoriala este foarte buna. In ’68 a avut loc reorganizarea administratiei inca in regimul comunist, deci bineinteles ca sunt de acord ca unele lucruri ar trebui regandite, dar nu sa le stricam, ci sa le imbunatatim”, a explicat Marko Bela.

El sustine ideea ca judetele unde maghiarii sunt majoritari nu ar trebuie destramate.

„In acest moment, in Romania exista o zona majoritar maghiara, este vorba de Tinutul Secuiesc, in primul rand despre cele doua judete Covasna si Harghita. Acolo, comunitatea maghiara este in majoritate. (…) Nu stiu de ce ar trebui sa acceptam sa destramam sau sa slabim acele judete si sa avem regiuni unde reprezentantii comunitatii maghiare nu au un cuvant decisiv. Nimeni nu a reusit sa-mi explice de ce nu ar fi spre binele intregii societati daca maghiarii au si ei in anumite zone astfel de atributii sau o astfel de putere. Cei care contesta criteriul etnic si ne spun ca de fapt nu vor ca in cursul reorganizarii administrative sa se ia in considerare si criterii etnice de fapt ei insisi aplica criterii etnice, pentru ca daca nu vrei zone sau administratii majoritar maghiare, ci vrei administratii majoritar romanesti, tot dupa criterii etnice te gandesti”, sustine senatorul UDMR.

Potrivit acestuia, o „destramare” a judetelor in care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrari.

„Vom crea o frustrare enorma in cadrul comunitatii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte daunatoare in ceea ce priveste convietuirea celor doua etnii, in ceea ce priveste integrarea comunitatii maghiare in societatea romaneasca”, a afirmat Marko Bela.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos