UDMR il lasa balta pe Dragnea! Nu sustine sub nicio forma adoptarea unei ordonante de urgenta pentru Codurile Penale

364

UDMR nu sustine modificarea legislatiei penale prin Ordonanta de Urgenta, spune liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila. Guvernul ar putea adopta o ordonanta pentru articolele declarate constitutionale din Codul Penal si din cel de Procedura Penala.

Cseke Attila a declarat, la RFI, ca UDMR nu este de acord cu o eventuala Ordonanta de Urgenta pentru Codurile Penale: „Pe legislatia penala nu sustinem, daca depinde de noi. Sigur, nu suntem la guvernare, dar nu sustinem adoptarea unor masuri, unor demersuri, prin Ordonante de Urgenta”.

Senatorul UDMR spune ca modificarea Codurilor penale ar trebui facuta de Parlament, pentru ca este un proiect al Parlamentului.

„A fost gresit si in 2016, cand Guvernul tehnocrat a adoptat o asemenea masura, a modificat Codul Penal si cel de Procedura Penala prin OUG. Ar fi gresit si de data aceasta, daca s-ar face, chiar daca sunt articole declarate constitutionale. De aceea avem Parlament, este un proiect legislativ care se intoarce in Parlament de la CCR. Parlamentul este indrituit sa faca acele modificari care pot fi facute, pentru a fi constitutional proiectul. Deci intr-un cuvant, nu am sustine o asemenea modalitate de modificare a legislatiei penale”, a adaugat Cseke Attila.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu poate spune daca Ordonanta de Urgenta vizand modificarea Codurilor penale va fi adoptata pana la sfarsitul anului. El spune insa ca o astfel de Ordonanta s-ar justifica pentru evitarea declansarii procedurii de infringement din cauza netranspunerii unor directive europene.

Intrebat, joi, daca Ordonanta de Urgenta vizand articolele declarate constitutionale din Codurile penale va fi gata pana la finalul anului, Tudorel Toader a spus ca nu stie si ca „trebuie examinat”.

Premierul Viorica Dancila a anuntat luni, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PSD, ca s-a decis adoptarea unei Ordonante de Urgenta pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constitutionale. Ea a spus ca a fost un vot privind „oportunitatea” acestei ordonante si ca nu s-a stabilit cand anume va fi adoptata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos