UDMR nu renunta la autonomie. Kelemen: Autonomia se poate realiza prin lege si cu acordul tuturor actorilor din politica romaneasca

411

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, presei, la Sfantu Gheorghe, ca autonomia este un deziderat al comunitatii maghiare care se poate realiza prin lege, prin dialog si cu acordul tuturor actorilor din politica romaneasca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

„Am spus de fiecare data ca autonomia este un deziderat al comunitatii maghiare, un deziderat care se poate realiza prin lege, prin dialog, prin intelegere si cu acordul tuturor actorilor din politica romaneasca”, a afirmat Kelemen.

El a spus ca fara respect si fara dialog este greu de realizat acest deziderat al maghiarimii.

„Este o cale lunga, fara dialog, fara respect si fara o deschidere desigur ca nu se poate realiza asa ceva.

Oricum, nu este pentru prima oara cand va intalniti cu un astfel de deziderat in ultimii 22 de ani”, a afirmat liderul UDMR, referindu-se la faptul ca la protestul de sambata, de la Sfantu Gheorghe, fata de sentinta data in cazul retrocedarii Colegiului „Szekely Miko” unii participanti au strigat „Autonomie” si au avut pancarte cu inscriptia „Autonomie Tinutului Secuiesc”.

Aproximativ 25.000 de maghiari, intre care sute de preoti, au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la protestul organizat fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului „Székely Mikó” din municipiu, scopul actiunii fiind acela de a semnala ca decizia instantei ar putea fi un precedent periculos.

La finalul actiunii, protestatarii au adoptat un manifest in care si-au formulat revendicarile in cinci puncte, cerand, printre altele, „remedierea deciziei judecatoresti nedrepte”.

O parte dintre protestatari au pancarte cu mesaje precum „Dreptate”, „Dreptate lui Marko, Marosan si Miko”, „Justice”, „Autonomie teritoriala Tinutului Secuiesc” si au steaguri secuiesti si ungare.

 
 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos