UDMR s-a răsucit în favoarea guvernului Dăncilă cu gândul la autonomia Ținutului Secuiesc: ”Rămâne un deziderat al comunității maghiare!”

477

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, luni, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale partidului, ca Uniunea a decis sa dea o sansa astazi PSD-ALDE la votul din plenul al Parlamentului, prin urmare va vota in favoarea Cabinetului Dancila.

Kelem Hunor a declarat ca partidul pe care-l conduce va sustine viitorul cabinet condus de Viorica Dancila. Potrivit acestuia, nu exista alte variante si „ar fi greu de argumentat de ce nu am vota si a treia oara” programul de guvernare, in conditiile in care UDMR a votat cabinetele Grindeanu si Tudose.

„Am avut o discutie in grupurile reunite, am analizat, pe de o parte, programul de guvernare, pe de alta, situatia politica si alternativele la PSD-ALDE. Cine ar guverna daca nu ei? Are cineva o propunere din partea opozitiei care poate fi luata in serios? Si concluzia a fost ca nu exista o astfel de propunere. Aritmetic, coalitia PSD-ALDE are majoritatea. Au zece voturi peste necesarul de a investi guvernul”, a spus luni Kelemen Hunor.

Descentralizarea ramane un deziderat al UDMR. El a precizat ca a discutat cu Viorica Dancila, saptamana trecuta, despre aceasta. „Am discutat despre acest proiect important care, in 2013, a fost intr-un pachet mare adoptat, dar nu a trecut proba constitutionalitatii, dar nu pentru ca ar fi o problema cu descentralizarea, ci nu au fost hotararile consiliilor locale si judetene luate pentru a primi patrimoniu si atributii. Am inteles ca si pentru guvern ramane un deziderat – asta a fost afirmatia colegilor, saptamana trecuta, cand au venit la noi”, a declarat Kelemen Hunor.

Despre ministrii propusi in guvernul Dancila, Kelemen Hunor a spus ca unii au convins. „Unii au convins, altii mai putin, dar asa a fost intotdeauna. Nu este nimic nou sub soare. Sunt cativa ministri desemnti care poate vor dovedi ca sunt administratori buni, dar noi votam lista, nu persoane”.

Autonomia Tinutului Secuiesc, a spus Kelemen Hunor, este un deziderat de 28 de ani. „Ramane un deziderat important al comunitatii maghiare, asumat de UDMR”.

El a anuntat ca marti, la ora 10.00, UDMR va analiza protocolul de colaborare. „In fiecare sesiune parlamentara, facem o analiza si tragem o concluzie: ori mergem mai departe, ori renuntam la protocolul de colaborare. Aceasta decizie o vom lua maine”.

Luni, candidatii propusi de PSD la cea mai recenta sedinta CEX al PSD pentru a ocupa posturile de ministrii in Guvernul Dancila sunt audiati in comisiile de specialitate din Parlament, urmand ca, tot luni, dupa ora 15:00, Plenul Parlamentului sa se reuneasca in sedinta extraordinara pentru a acorda votul de investitura viitorului Guvernul Dancila.

Sursa: aktual24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos