UDMR şi-a prezentat programul electoral: modificarea Constituţiei şi scăderea TVA

316

”Programul electoral va avea două segmente importante, uriaşe. Primul segment se referă la dreptul minorităţilor naţionale, drepturile şi problemele comunităţii maghiare fiindcă în afară de UDMR nicio altă forţă politică, nici un alt partid politic din România nu are o ofertă credibilă şi bună pentru maghiarii din România. Menirea noastră în continuare este de a asigura şi a lărgi drepturile minorităţilor naţionale în ţară. Noi considerăm că imediat după alegeri, prin provocările la care ne aşteptăm, sunt multe posibilităţi prin care putem să mergem mai departe în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor în aşa fel încât nici un cetăţean, nici un român să nu fie lezat în drepturile sale”, a susținut Kelemen Hunor, în cadrul unei conferințe de presă.

El a completat că ”al doilea segment la fel de important se referă la problemele generale, la problemele economice, sociale şi la acele provocări despre care cred că în 2013-1014 clasa politică românească trebuie să găsească nişte răspunsuri concrete, pragmatice şi credibile”, iar ”amendarea Constituției este o prioritate zero”.

Amendarea Constituţiei este o prioritate zero, este o urgenţă majoră. Cred că noul Parlament, dacă se poate asigura pentru amendarea Constituţiei o majoritate de două treimi, trebuie să facă acest lucru chiar din prima zi după constituirea noului Parlament, fiindcă după 2003, după amendarea Constituţiei vede toată lumea care sunt acele probleme din Constituţia României care trebuie amendate, modificate. Raporturile între instituţiile fundamentale, între Parlament şi Guvern, între Guvern şi Preşedinţie sunt extrem de importante şi acolo unde lucrurile nu funcţionează trebuie corectate şi nu trebuie corectate pentru partide politice, pentru oameni politici, ci în folosul societăţii româneşti, fiindcă altfel deciziile luate la nivel parlamentar, guvernamental nu pot fi puse în aplicare eficient şi în folosul binelui comun”, a mai spus el.

”Noi avem deja pregătit un proiect de amendare a Constituției, avem din 2010 de fapt, la care vom mai lucra și în această perioadă, dar trebuie să vă spun că nu există un articol care nu trebuie modificat și nu există un capitol care nu trebuie modificat. Aproape toate prevederile constituționale trebuie regândite, trebuie revăzute fiindcă vedem foarte, foarte multe lucruri care nu merg, au originea în Constituție și în relațiile neclare între instituțiile fundamentale”, a mai subliniat liderul maghiar.

De asemenea, acesta susține că ”trebuie să luăm o decizie dacă vrem o republică prezidențială sau vrem o republică parlamentară”, punctând că ”o republică semi-prezidențială nu este funcțională” deoarece el ”a văzut câte conflicte se nasc din această chestiune”.

Cât despre trecerea la unicameralism, Kelemen a explicat că udemeriștii susțin actuala formă a Parlamentului, adică bicameralismul, însă a precizat că ”atribuțiile celor două Camere trebuie separate în totalitate” deoarece se pierde foarte mult timp pentru adoptarea unor legi.

”Un alt exemplu: păstrăm bicameralismul – ăsta este răspunsul nostru la disputa bicameralism vs. unicameralism, dar atribuțiile celor două Camere trebuie separate în totalitate, fiindcă noi pierdem foarte mult timp când dezbatem un proiect de lege, odată în Camera Deputaților, apoi în Senat sau invers, depinde unde avem votul final, unde este Camera decizională și reprezentarea la nivelul celor două Camere trebuie regândită pentru că acum este același sistem și la Cameră și la Senat”, a explicat udemeristul.

”Noi credem că trebuie să fie Camera Deputaților pentru regiuni, unde regiunile, județele, regiunile de dezvoltare sunt reprezentate și Senatul se va ocupa doar de dezvoltare regională, politică externă, politica de apărare, siguranța națională și ordine publică și desigur și bugetul pentru că cele două Camere trebuie să aibă un cuvânt de spus. Sunt foarte multe aspecte, de la Curtea Constituționale și până la administrația locală, toate aceste relații și instituții trebuie regândite fiindcă se văd, după 10 ani de zile se văd problemele Constituției actuale”, a mai arătat el.

Un alt punct pe care îl iau în considerare după alegerile parlamentare este și ”o reformă a regiunilor de dezvoltare economică” care trebuie făcută în 2013 astfel încât ”pentru perioada bugetară 2014-2020 să fie pregătită România cu regiuni de dezvoltare economică”.

”După amendarea Constituţiei, România este obligată să facă o reformă a regiunilor de dezvoltare economică şi eu cred că acest lucru trebuie făcut în 2013 în aşa fel încât pentru perioada bugetară 2014-2020 să fie pregătită România cu regiuni de dezvoltare economică regândite, restructurate, reformate, fiindcă problema absorbţiei fondurilor comunitare undeva are rădăcina şi în aceste regiuni economice stabilite în 1999-2000 care nu au fost făcute după nişte criterii coerente. Credem că regândirea regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de relaţiile tradiţionale, economice, sociale, culturale între diferite regiuni fiindcă altfel absorbţia fondurilor nu va fi posibilă”, a declarat Kelemen.

El a mai spus că ”ei au un proiect pentru această reformă” iar ”pentru acest lucru s-au gândit din 2008-2009” chiar dacă ”nu au avut posibilitatea să-l pună în aplicare” și ”este convins că în 2013 printr-o gândire responsabilă clasa politică va avea şansa şi trebuie să găsească un consens pentru a redesena aceste regiuni de dezvoltare economică”.

”Noi credem că forma actuală nu este viabilă. În jur de 13-14 până în 16 regiuni de dezvoltare ar fi pentru România o formulă prin care am putea dezvolta societatea românească şi am putea atrage fonduri europene care vor fi în jur de 31 de miliarde de euro pentru 2014-2020, comparativ cu bugetul României pentru un an este undeva în jur de 38-39 de miliarde de euro”, a mai susținut liderul UDMR.

Pe lista lor se mai află și ”o reformă fiscală” despre care Kelemen spune că este necesară ”pentru o creștere economică sustenabilă și sănătoasă” iar ei consideră că pentru următorii doi ani, cota unică să rămână tot la 16%. ”Noi vom opta pentru a păstra cota unică cel puţin pentru o perioadă de doi ani de zile şi în această perspectivă trebuie făcută o analiză serioasă, un studiu de impact. Bugetul UE 2014-2020 trebuie să fie o prioritate pentru România şi comunităţile locale, de aceea am pregătit o strategie economică prezentată în urmă cu două săptămâni la Cluj. Prin această strategie se poate face o creştere economică sănătoasă”, a punctat udemeristul.

”Noi vorbim în acest moment de cota unică de 16%, dar nu neg că există și la noi discuții, sunt voci care spun că ar trebui să reducem la 14%, la 12%, fiindcă Bulgaria și alte țări au redus cota unică și din punct de vedere fiscal sunt mai atractive pentru investitorii străini. Trebuie să ținem cont de acest lucru”, a răspuns Kelemen unei întrebări privind faptul că ARD susține micșorarea cotei unice.

”În al doilea rând, noi vom spune că trebuie să reducem CAS-ul începând cu anul viitor, atât pe partea angajatorului cât și pe partea angajatului, este o altă problemă și trebuie să revenim la TVA-ul de 19% tot în perspectiva anului 2015, nu mai repede. Sigur, dacă evoluția economică va permite, atunci din 2014, dar și la TVA trebuie să ne gândim serios și mai mult lucrăm pe zona economiei negre, acolo unde într-adevăr sunt foarte mulți bani care nu ajung la buget, care nu sunt în acest moment în niciun fel colectați și trebuie să vedem că această sumă este destul de mare din care se poate alimenta bugetul național”, a mai prezentat liderul Uniunii.

El a mai arătat că în ceea ce priveşte averile confiscate în perioada comunistă acestea trebuie retrocedate în natură, punctând că despăgubirile nu pot fi plafonate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos