Un analist american da cartile pe fata! „E vremea sa facem curat in Romania si sa eliminam influenta lui Putin! In Romania exista o criza a domniei legii! SUA sa sanctioneze politicienii romani despre care se stie ca sunt corupti”

478

Tom Rogan, unul dintre cei mai cunoscuti analisti de orientare conservatoare din Statele Unite, sugereaza ca Romania ar trebui sanctionata, la fel ca Rusia, din cauza politicienilor corupti.

Tom Rogan, care a fost analist pentru BBC, Sky News, CNN si Guardian, printre altele, sustine in cel mai recent editorial al sau publicat in saptamanalul conservator Washington Examiner ca SUA ar trebui sa aplice sanctiuni Romaniei. “Time to clean up Romania with sanctions (and hurt Putin’s influence, too)”, este titlul ales de jurnalistul american – “E vremea sa facem curat in Romania cu sanctiuni (si sa lovim si in influenta lui Putin)”

„Statele Unite ar trebui sa recunosca ca in Romania exista o criza a domniei legii si sa sanctioneze politicienii romani despre care se stie ca sunt corupti. O astfel de actiune ar reprezenta un pas masurat care ar arata ca suntem alaturi de romani in demersul lor de a cere o democratie mai onesta”; scrie Rogan.

„Nevoia este reala. Confruntati cu recenta revocare a unui procuror anti-coruptie, zeci de mii de cetateni au iesit in strada ca sa ceara schimbare. Unul dintre principalele motive de ingrijorare este revocarea Laurei Codruta Kovesi in iulie. Un procuror tanar si energic, care si-a capatat faima lovind in sistemul bine intarit al clasei cleptocratice, Kovesi a amenintat vechea ordine a nepotirsmului si coruptiei. […] Acum, ca a plecat, cleptocratii si-au recapatat increderea in sine.

Statele Unite ar trebui sa sustina presiunile care deja exista din partea UE si sa fie alaturi de romani. Nu e vorba doar de moralitate. […] Pozitia geostrategica a Romaniei o face un aliat NATO important. O face, de asemenea, sa fie vulnerabila in mod special la retelele cleptocratice folosite de Vladimir Putin pentru a isi extinde influenta.

Acestea fiind spuse, orice fel de sanctiuni impotriva Romaniei trebuie clar tintite. Relatiile comerciale SUA-Romania fiind limitate, […] sanctiunile SUA trebuie sa vizeze clar demnitarii corupti. Astfel s-ar atrage atentia guvernului Romaniei, evitand insa o escaladare inutila. in schimb, SUA ar capata parghiie pentru a face Romania sa asculte cererile cetatenilor sai si, in cel mai bun caz, sa o repuna in functie pe Kovesi.

Timpul se scurge rapid. Un aliat democratic al Americii se confrunta cu o lupta pentru viitorul sau si poporul [roman] are nevoie de sprijinul SUA”, conchide Rogan.

Analistul american de origine britanica e cunoscut ca unul dintre cei mai inversunati critici ai Kremlinului, el cerand intr-un celebru editorial ca SUA sa bombardeze recent inauguratul pod intre Crimeea si Rusia continentala.

Sursa: Protv

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos