Un cunoscut avocat explica romanilor utilitatea Referendumului si a intrebarilor alese de Klaus Iohannis!

472

Administratia Prezidentiala a anuntat intrebarile referendumului pentru justitie ce va avea loc in data de 26 mai odata cu alegerile europarlamentare.

Redam textul intrebarilor:

„1 – Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?

2 – Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infactiunilor, pedepselor si organizarii judiciare si cuextinderea dreptului de a ataca ordonantele de urgenta la CCR?”.

In acext context, avocatul Cristian Bacanu, presedintele Comisiei Juridice din cadrul PNL Bucuresti, a vorbit la Realitatea TV despre utilitatea acestui referendum pentru justitie in raport cu intrebarile anuntate de Administratia Prezidentiala. Astfel, juristul a transmis ca intrebarile gasite de presedinte sunt foarte utile, referendumul devenind un baraj in calea atacului PSD asupra justitiei.

„Mi se par foarte utile aceste intrebari. Sunt la prima vedere putin tehnice, dar extrem de utile in lupta cu ceea ce fac domnii de la PSD, ALDE si UDMR. De multe ori am auzit in spatiul public ca nu ar fi util un referendum, ca nu ne ajuta cu nimic. Vreau sa va spun ca eu nu sunt de acord cu asta si cred ca aceste intrebari in masura in care oamenii vor vota Da in 26 mai ne vor ajuta pe noi ca societate si tara foarte mult pentru ca vor constitui un real baraj impotriva actelor normative adoptate fie pe calea OUG, fie in Parlament de catre actuala majoritate”, a spus liberalul.

Totodata, confruntat cu posibilitatea ca acest referendum sa nu aiba niciun impact precum cel privind numarul de 300 de parlamentari, Cristian Bacanu a negat acest scenariu explicând ca vointa populara va fi folosita ca unealta juridica in fata CCR atunci când va fi atacata de catre opozitie o lege abuziva data de PSD-ALDE-UDMR.

„Este o situatie fundamnetal diferita fata de referendumul din 2009. Ce se intâmpla? Constitutia prevede ca vointa populara se exprima prin referendum. Atunci vointa populara a fost exprimata prin referendum si autoritatile statului au trebuit sa o puna in aplicate construind cadrul normativ care sa duca la ceea ce a vrut poporul. Acum diferenta este ca vointa populara va constitui un blocaj impotriva unor acte normative. Cum va functiona acest mecanism? in momentul in care ei adopta un act normativ va fi sesizata CCR, ceea ce se intâmpla si astazi, iar in fata Curtii Constitutionale juristii care lucreaza la acele sesizari vor invoca expres vointa populara exprimata la referendumul din 26 mai. Acest referendum va fi folosit ca unealta juridica in fata CCR. De fiecare data când vom ataca o lege abuziva data de PSD-ALDE-UDMR la CCR, vom folosi vointa populara pentru ca stiti ce se intâmpla? intr-o democratie puterea Parlamentului si a Guvernului deriva de la popor, ori daca poporul intr-un mod participativ printr-un referendum si-a exprimat direct vointa, Parlamentul nu poate sa treaca peste aceasta vointa si a spus-o deja CCR intrucât avem o decizie in acest sens”, a mai mentionat avocatul Cristian Bacanu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos