Laura Codruta Kovesi a castigat la un vot distanta de urmatorul clasat, obtinand 12 voturi din partea europarlamentarilor din Comisia pentru control bugetar (CONT), cu unul in plus fata de candidatul francez, François Bohnert, si 11 in plus fata de cel german, Andres Ritter, care a obtinut doar un vot.

De unde a venit votul castigator, ne spune chiar unul dintre votanti: „Am votat ultimul, intrucat – desi nu sunt membru al CONT – l-am inlocuit pe un coleg neamt din PPE, pe care-l cheama Zeller si e, de aceea, la capatul listei. tinand seama de rezultatul final – 12 voturi pentru LCK, 11 pentru candidatul francez si unul pentru cel din Germania – as putea zice ca am avut votul decisiv :)!”, scrie europarlamentarul Cristian Preda pe blogul sau.

De altfel, acesta a povestit cateva picanterii, care nu s-au vazut la televizor, inclusiv cele legate de exprimarea gresita a doamnei Grapini, corectata de un strain care stia mai bine decat domia sa limba romana. „As mentiona, intai de toate, remarca unui coleg din Luxemburg, care stie binisor romana si care statea chiar langa mine. Cand a auzit ca Grapini o intreaba pe LCK „ce veti face ca si sef?”, a corectat-o imediat. „se zice: ca sef, nu: ca si sef!”. Din fericire, pentru limba romana, eminenta lingvista nu l-a auzit. Al doilea lucru e zambetul de pe buzele unei colege din Italia cand LCK a pronuntat numele lui Giovanni Falcone, pentru a sublinia ca datoria unui procuror e sa aplice legea. Iar italianca e chiar fiica unuia dintre parintii fondatori ai Uniunii noastre. Am retinut, in al treilea rand, replica unei deputate malteze la adresa acelei socialiste din Spania care i-a cerut Laurei-Codruta Kovesi sa raspunda in engleza. Colega mea din Malta a intrebat-o: „dar tu n-ai vorbit in limba ta materna?”. in fine, Kovesi i-a raspuns in engleza si i-a explicat ca i-ar putea vorbi si-n franceza”, mai scrie europarlamentaruil roman.

Miercuri la ora 12.00, urmeaza votul Comisiei LIBE, care e comisia decidenta. Daca cele doua comisii vor avea rezultate diferite, liderii acestora vor negocia. Comisia LIBE este condusa de britanicul Claude Moraes, iar comisia CONT de germana Ingeborg Grassle, de la popularii europeni.