Un judecator celebru a ramas socat de raspunsul unor elevi: „Stiti cine fac legile?” Elevii au raspuns la unison: Penalii”

127

Judecatorul Cristi Danilet relateaza o intamplare relevanta privind perceptia pe care o au pana si copiii cu privire la „reforma” justitiei initiata de Coalitia PSD-ALDE.

„Un judecator din sudul tarii a primit astazi vizita unor elevi la tribunal. La un moment dat el intreaba: ‘Stiti cine fac legile pe care trebuie toti sa le respectam?’. Elevii au raspuns la unison: ‘Penalii!’.

Socat, judecatorul a inceput sa explice ca sunt oameni si oameni, ca unii incalca legea si altii nu, ca nu e bine sa generalizam, dar ca ar fi indicat ca atunci cand votam o persoana in organele statului sa ne asiguram ca e cinstita.

Ei, daca ar fi fost o vizita de asta la Guvern sau la Parlament si ar fi fost intrebati copiii ‘Stiti cine ne judeca?’, eu ma indoiesc ca ar fi spus cineva ‘Statul paralel!’.

Pentru ca in chestia cu ‘penalii’ e un sambure de adevar deoarece in Parlament sunt si infractori si spun asta pentru ca unii au cazier judiciar. Dar chestia cu ‘statul paralel’ e pur si simplu o inventie, fie si pentru faptul ca in buletinul judecatorilor la rubrica vizand statul de care apartin scrie, simplu, ‘Romania’. Ah, da, si niciunul nu are cazier judiciar. Caci a fi ‘penal (infractor)’ e incompatibil cu a fi ‘judecator’”, a scris Danilet pe Facebook.

Comisia de la Venetia considera ca unele dintre amendamentele depuse de coalitia PSD-ALDE la Codul Penal si Codul de Procedura Penala slabesc capacitatea de lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.

„Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor romane sa intreprinda o reevaluare generala a modificarilor aduse Codurilor penale, printr-o consultare cuprinzatoare si eficienta pentru a veni cu o propunere legislativa solida si coerenta care sa beneficieze de un sprijin larg in cadrul societatii romanesti, prin luarea in considerare a standardelor aplicabile si prin urmarea deciziilor Curtii Constitutionale. Pe 12 octombrie, Curtea Constitutionala din Romania a stabilit ca peste 60 de modificarile aduse Codului de procedura penala sunt neconstitutionale si urmeaza sa dea o decizie si in ceea ce priveste modificarile aduse Codului penal”, se arata in comunicatul Comisiei de la Venetia.