Un nou scandal stă să izbucnească la MApN: militarul buzoian ucis în Afganistan, forțat să iasă în misiuni de patrulare, deși era asistent medical!

405

Un site de stiri din Buzau publica marturia unui prieten foarte bun al militarului Madalin Stoica, ucis recent intr-un atac in Afganistan. Astfel, Madalin Stoica i s-ar fi plans, inainte de plecare, ca a fost pacalit de oameni din armata.

„Lumea trebuie sa afle adevarul. Madalin a plecat in Afganistan tremurand de frica. Aflase cat de periculos e. Si avea dreptate. Iata ca de ce i-a fost frica n-a scapat. El nu era militar combatant, instruit sa traga cu arma, sa lupte. Era asistent medical. Cand i s-a propus sa plece in urma cu aproape noua luni i s-a spus ca nu va fi nevoit sa paraseasca baza militara. A acceptat, stiind ca e in afara oricarui pericol.

Numai ca, surpriza, cu o luna jumatate-doua inainte sa plece a fost informat ca s-a produs o modificare si ca va fi nevoit sa iasa impreuna cu luptatorii in misiunile de patrulare. Mai exact, a fost mutat de la Compania 4 la Compania 3. Atentie, i s-a spus acest lucru cand nu mai avea voie sa renunte! E un termen, nu stiu exact cat anume, de la care nu mai ai voie sa renunti.

De-asta Madalin mi-a spus ca a fost tras pe sfoara de anumite persoane din armata. Nu s-ar mai fi bagat in treaba asta daca ar fi stiut de la inceput. Pana in ultima ora a plecarii s-a luptat sa revina pe postul pe care optase initial de la Compania 4. Numai ca acolo fusese pusa o fata din Bacau”, a povestit, sambata, prietenul lui Madalin pentru buzoienii.ro.

Iata ca, la doar trei saptamani de la plecare (23 august), Madalin se va intoarce acasa intr-un sicriu metalizat sigilat. Este al treilea buzoian din ultimul an si jumatate care se prapadeste in Afganistan, dupa Adrian Vizireanu si Iulian Dumitrescu (7 mai 2016).

Dupa numai o luna de zile de la dislocarea in baza de la Kandahar, caporalul Madalin Stoica a murit in timpul serviciului, in urma unui atac asupra unei patrule romanesti care executa o misiune in regiunea Kandahar din Afganistan. Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) cand un autovehicul capcana a intrat in blindatul lor.

”Ajunsese la un moment dat sa isi faca toate formele pentru a pleca in Irlanda, ca asistent medical. Nu l-am incurajat nici noi, prietenii, nici familia, sa plece asa departe, unde credeam noi atunci ca cine stie ce i se putea intampla. Ne-a inteles si a ramas in armata”, a povestit fostul superior al caporalului Madalin Stoica, Viorel Pavel.

Caporalul Madalin Stoica avea 40 de ani, era casatorit si avea o fetita. Este al patrulea buzoian cazut la datorie in teatrul de operatii Afganistan. Primul a fost subofiterul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Braesti, facea parte din Batalionul 33 Manevra, dislocat in Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 si-a pierdut viata, alaturi de un camarad, in timpul unei misiuni de lupta pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos