Unul din cei mai cunoscuti consultanti: Caderea lui Dragnea si a PSD-ului va veni de la lipsa de bani!

145

Andrei Caramitru, unul din cei cunoscuti consultanti financiari, a analizat pe pagina sa situatia dezastrului economic lasat de PSD si de unde i se va trage caderea lui Dragnea.

„Caderea lui Dragnea si a PSD-ului va veni de la lipsa de bani si criza economica in care intram. Nu mai au nici o sansa, vor fi obligati sa inceapa sa taie din salariile budgetarilor . Haide sa vedem care sunt cifrele.

Pe surse, draftul budgetului pe 2019 e construit pe o crestere anuala nominala a PIB de 7% cu un deficit de 5% deocamdata. Care e problema ?

  • cresterea de 7 la suta este absurda. Daca va fi 4 la suta (1-2 real, 2-3 inflatie) e bine
  • cu o crestere mai mica, deficitul va fi de 7%, poate chiar mai mult
  • Valcov a anuntat un deficit pe 2018 “cash” de 3 la suta. Ce inseamna asta? Ca nu au fost facute plati, ci au fost impinse in 2019 (deficitul cash nu conteaza, ci cel contabil care include toate costurile). Cred ca au impins inca 0.5-1% din PIB pe 2019, deci 7% poate fi depasit
  • taxe in plus pot fi introduse, insa vor frana si mai mult PIB-ul, si nu au ce inventa ca sa acoperi o asemenea gaura
  • un deficit de 7 la suta (cand ai incasari de sub 28) inseamna ca costurile trebuie taiate cam cu 20 la suta (probabil si mai mult, in special salariile budgetarilor)!
  • nevoia de finantare va fi de cel putin 14 miliarde EUR (deficitul) plus refinantarea datoriilor existente (totalul fiind sigur peste 25 miliarde EUR)
  • orice depasire a tintei de deficit de 3 la suta declanseaza automat procedura europeana de deficit excesiv. Prin care vor cere masuri de remediere urgente si pot impune penalitati financiare. La ce imagine are PSD in Europa, sunt sigur ca vor intra cu tunurile in ei

Pe 17 Ianuarie va fi urmatoarea licitatie cu titluri de stat de aproape 1 miliard EUR . Eu nu cred ca pana atunci vom avea un budget , si nu cred ca bancile vor finanta suma asta fara vreo speranta ca banii pot fi si platiti inapoi – voi i-ati da bani lui Valcov cu 5 la suta dobanda, sperand ca ii returneaza peste 5 ani? Este mai bine sa nu finanteze si sa ceara interventia IMF pentru o restructurare serioasa …”, spune Andrei Caramitru.